У зв’язку із зверненням страхувальників до управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області з питанням щодо обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності  повідомляємо.

    З огляду на ситуацію,  що склалася у 2021 році в закладах охорони здоров’я деяких областей України у зв’язку із відсутністю бланків листків непрацездатності, у разі настання у застрахованої особи захворювання (травми) випадок тимчасової непрацездатності засвідчується довідкою про тимчасову непрацездатність із зазначенням порядкового номера та дати її видачі.

   Відповідно до п. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообовязкове  державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV підставою для призначення і виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

   Отже, довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Довідки, що видаються в закладах охорони здоров’я, тільки підтверджують факт тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, тобто відсутність працівника на роботі з поважної причини.

   Видача довідок про тимчасову непрацездатність проводиться тільки тими лікувально-профілактичними закладами, у яких повністю використані бланки листків непрацездатності і тільки на період до їх виготовлення.

    У довідку про тимчасову непрацездатність лікарі закладів охорони здоров’я мають вносити всі ті самі реквізити, що і в бланк листка непрацездатності, відповідно до вимог Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування від нещасних випадків  на виробництві та професійних захворювань, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

    Випадок видачі довідки про тимчасову непрацездатність із зазначенням номера та дати видачі підлягає внесенню в окремий журнал реєстрації довідок про тимчасову непрацездатність, який має бути пронумерований, прошнурований та скріплений печаткою закладу охорони здоров’я.

   Наголошуємо,  що обмін  довідок про тимчасову непрацездатність на листки непрацездатності встановленого зразка мають проводити посадові особи закладу охорони здоров’я (лікуючий лікар, завідувач відділення, голова лікарсько-консультативної комісії) з урахуванням вимог Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455,  із  обов’язковим зазначенням у журналі реєстрації листків непрацездатності (ф. № 036/о) номера довідки та дати її обміну на листок непрацездатності.

  При обміні довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності рекомендується на бланку листка непрацездатності в правому верхньому куті вказувати: «Замість довідки від ____ №______» та запис у графі «Звільнення від роботи»  у листку непрацездатності проводити одним рядком.

    Дата видачі листка непрацездатності має збігатися з датою обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності.   

   Комісії (уповноважені) із соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підприємств розглядають питання щодо призначення матеріального забезпечення застрахованим особам на підставі листка непрацездатності.