Минулого тижня заступник Сватівського міського голови Ірина Корлякова провела засідання міської координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Павло Юзько, начальник сектору дільничих офіцерів поліції відділу превенції Сватівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області повідомив, що за І півріччя 2021 року до Сватівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області надійшло 82 звернення щодо домашнього насильства, в т.ч. від: дітей – 0; жінок – 81; чоловіків – 1. Винесено термінових заборонних приписів – 25. Складено адміністративних протоколів про адміністративне правопорушення, передбачених ст. 173-2 КУпАП – 78. Кількість осіб, які перебувають на обліку з приводу домашнього насильства 82 особи, в т.ч.: чоловіків – 77, жінок – 5.

Наталія Батарчук доповнила інформацію про здійснення заходів щодо запобігання та попередження домашнього насильства. Поінформувала, що комунальною установою «Сватівський міським центром соціальних служб» до Банку сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (з приводу домашнього насильства) за І півріччя внесено 4 родини. У службі у справах дітей Сватівської міської ради Луганської області, як постраждалі від домашнього насильства перебувають 2 дітей. Здійснені відповідні заходи щодо захисту цих дітей.

Наталія Батарчук наголосила, що на державному рівні Порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 2208.2018 № 658. Ознайомила присутніх з проєктом розпорядження Сватівського міського голови «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі». До суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі належать: Сватівський районний відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області, Сватівський районний відділ філії Дердавної установи «Центр пробації» в Луганській області, відділ соціального захисту населення Сватівської міської ради Луганської області, КНП «Сватівська багатопрофільна лікарня», КНП «Сватівський центр первинної медико-санітарної допомоги», КУ «Сватівський міський центр соціальних служб», служба у справах дітей Сватівської міської ради Луганської області, відділ освіти Сватівської міської ради Луганської області, відділ «Сватівське бюро правової допомоги» Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Директор КУ «Сватівський міський центр соціальних служб» Ірина Кириченко надала на розгляд членам Координаційної ради план заходів до Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене» на липень-серпень 2021 року.

Начальник відділу економічного розвитку, торгівлі, інвестиції та інформаційної діяльності Людмила Кобзева доповіла, що гендерний підхід як частина належного врядування стає невід’ємною частиною децентралізаційних процесів, які відбуваються в Україні, на шляху до якісних змін, що є чутливими до потреб чоловіків і жінок. Європейську хартію рівності жінок і чоловіків підтримали вже понад 60 українських муніципалітетів, і їх перелік постійно збільшується. Наступним кроком після підписання Хартії для органів місцевого самоврядування є створення Плану дій для досягнення рівності, у якому визначаються пріоритети, дії та ресурси для їх реалізації. Тому органам місцевого самоврядування  необхідно досконало бачити відмінності у стані чоловіків і жінок, дівчат і хлопців, визначати вектори руху для досягнення рівності, виходячи з тієї ситуації, що склалася.

Гендерний паспорт і є тим інструментом, який акумулює статистичні дані, розподілені за статтю, та їх аналіз задля виявлення нерівності. Спираючись на гендерний паспорт, органи місцевого самоврядування мають можливість ідентифікувати сфери, де для розробки відповідних гендерно чутливих програм треба проводити додаткові дослідження і фокус цих досліджень, а також визначити відповідні гендерно чутливі індикатори, які можуть застосовуватися для моніторингу і оцінки місцевих політик.

Концепція гендерного паспорту, запропонована громадам, передбачала збір і аналіз даних, що характеризують не лише демографічну ситуацію в цілому, але й окремі сфери: здоров’я населення, ситуацію зі шлюбом та сім’єю, надання та споживання послуг у сфері культури, освіти та спорту, економічну активність, ситуацію із залученням чоловіків і жінок до сфери прийняття рішень. Також при розробці гендерного паспорту громади вивчали ситуацію із протидією домашньому насильству і стан реалізації гендерної політки у громаді.

За підсумками засідання членами координаційної ради прийняті рішення щодо прийняття  гендерного паспорту Сватівської територіальної громади та затвердження плану заходів до Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене» на липень-серпень 2021 року.