Фото без описуНа початку лютого 2022 року до Сватівської міської ради надійшов лист від громадянина  Угорщини.  Antal Gabor звернувся з проханням надати інформацію про його померлого дядька Igaz Mihaly. Чоловік займається пошуком та має дані з відкритих джерел, що прах його родича, учасника Другої світової війни, покоїться на Сватівській землі, тож висловив прохання офіційно підтвердити цей факт.

Дослідивши матеріали, які зберігаються у Сватівському міському краєзнавчому музеї, було перевірено «Списки військовополонених померлих у розформованому спецгоспіталі№ 5924 за 1945-1946 роки» та похованих на кладовищі у місті Сватове по вулиці Столбовій, на схилі, неподалік від основного цвинтаря. За багато років межа між похованнями зникла, тож наразі це єдине кладовище і одиночні могили солдат ворожої армії неможливо встановити.

Єдине, що залишилося, це прізвища загиблих, загальна кількість яких складає 710 людей – німці, французи, австрійці, угорці, латиші, поляки, бельгійці, голландці, чехи, румуни.

Серед них під обліковим записом № 320 знаходиться схоже прізвище військовополоненого угорського солдата  Ігос Мигаль (Ігаз Міхель). Підготовлені історичні матеріали будуть надіслані рідним загиблого.

За інформацією відділу культури, молоді та спорту Сватівської міської ради