Фото без опису

👨‍⚕Міністерство охорони здоров'я України

Проте за умови постійного профілактичного введення необхідних препаратів пацієнти можуть вести повноцінний спосіб життя.

У разі підозри наявності гемофілії сімейний лікар може дати направлення на безоплатні аналізи: загальний клінічний аналіз крові, коагулограма. За результатами аналізів він створює направлення до гематолога. Гематолог, своєю чергою, консультує пацієнта та виписує направлення на подальші спеціальні дослідження гемостазу. Це дослідження допомагає встановити діагноз, від якого залежатиме подальше лікування.

Для пацієнта з гемофілією лікуючим лікарем є гематолог. Він супроводжує пацієнта і коригує терапію.

Таким чином, безоплатну медичну допомогу можна отримати:

✅ у свого сімейного лікаря. Лікар первинної ланки може допомогти виявити хворобу, адже це лікар, до якого потрібно звертатися у першу чергу у разі будь-яких змін чи погіршення здоров’я. Також він допомагає контролювати стан органів та систем, які найчастіше уражаються, у 80 % випадків це – суглоби. За потреби сімейний лікар направить пацієнта до інших спеціалістів, наприклад, до ортопеда.

✅ у лікарнях, які мають договір на амбулаторну допомогу і мають у штаті лікаря-гематолога (якщо немає потреби у госпіталізації).

✅ у гематологічних відділеннях лікарень, які мають договір на пакет стаціонарної допомоги, якщо є потреба у госпіталізації, наприклад, це можуть бути обласні клінічні лікарні.

❗ Лікування та медичний супровід на всіх етапах є безоплатним за Програмою медичних гарантій. Дороговартісними препаратами пацієнтів забезпечує держава через централізовані закупівлі.

ℹ Якщо пацієнту потрібна операція, щоб отримати послугу безоплатно, він звертається у заклад, який має договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на хірургічну допомогу.