А іноді хочеться запитати «Ти як?» людину, яку бачимо у дзеркалі. Яка так змінилася за рік.

«Ти як?» – головне запитання Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Все починається з нього. Далі будуть відповіді – хороші й погані, складні і прості, страшні й надихаючі. Але «Ти як?» – точка відліку.

👉 За результатами опитувань, понад 90% українців за час російського вторгнення мали прояви хоча б одного із симптомів тривожного розладу. Просто уявіть: це 9 із 10 людей – у транспорті, в офісі, в магазині, в окопі. Зовні – дорослі, виважені, відважні люди. Всередині – поранені і потребують допомоги. І в той же час третина українців схильна применшувати свої ментальні проблеми: мовляв, не до того під час війни, «гріх скаржитися». 66%, можливо, і звернулися б кудись, та не знають, з чого почати.

Всеукраїнська програма ментального здоров’я працює саме для того, щоб ніхто не нехтував психологічним станом, щоб усі українці знали, куди звертатися, й опанували навички самодопомоги. Зрозуміли, що бути не ок – це також нормально. Говорити про це – не слабкість, а відповідальність. Перед собою та країною. Розповідаю про це на сторінках NV (https://bit.ly/3mCW7FN) 🗞

📍 І для мене дуже важливо було сказати саме це: що б не відбувалося – ми всі можемо повернутися до свого нормального стану та життя, відновитися та посильнішати. Якщо зробимо піклування про психіку повсякденною звичкою. Допомогти собі бути собою – це також частина нашої боротьби.