Фото без опису

28 квітня у Києві відбувся Форумі Громад, організаторами якого виступили БФ «ГромадаХаб» разом з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при підтримці Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Молдові.

Форум проходив в офлайн та онлайн режимах, з трансляцією в реальному часі. Від Луганщини участь у Форумі в режимі офлайн, тобто присутніми на дискусійних майданчиках по результатам електронного відбору, стали: представник Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, заступник начальника Гірської міської військової адміністрації та Сватівська громада, яку представляв начальник Сватівської міської військової адміністрації Олександр МІТКЕВИЧ. Даний захід став майданчиком для діалогу та взаємодії влади, громад, донорів і бізнесу.

Форум було організовано у вигляді панельних дискусій, під час яких обговорювалися найактуальніші проблеми та питання різних напрямків розвитку, реформування та відновлення країни:

- У Першій дискусійній панелі «Ініціативи центральної влади щодо допомоги українським громадам у протистоянні агресії» учасники обговорили питання фінального етапу з децентралізації, секторальні реформи, що стосуються місцевого та регіонального розвитку, правову базу по відновленню громад і територій, механізми координації з боку держави донорської підтримки відбудови громад і територій. Спікерка Лілія Бортич, депутатка Чернівецької обласної ради, голова правління Благодійної організації “Благодійний фонд “ГромадаХаб” поділилася цікавим досвідом щодо налагодження контактів з міжнародними організаціями та закордонними донорами шляхом укладення угод про братерство та співпрацю з муніципалітетами міст та громад Європейських країн. На прикладі роботи в цьому напрямку Чернівецької обласної ради вона навела реальні здобутки громади в питанні отримання гуманітарної допомоги від закордонних донорів.

Вячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, зосередив увагу присутніх на законодавчих аспектах основних етапів відновлення та розвитку громад після Перемоги нашої країни та ролі органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування на кожному з етапів становлення.

- На Другій дискусійній панелі «Голос громад і їхні запити», обговорювалися та аналізувалися вже реалізовані проєкти по відновленню громад і територій. Представники регіональної влади та ОМС Київської, Житомирської, Чернігівської, Черкаської та Кіровоградської областей ділилися досвідом вирішення гуманітарних викликів та протистояння агресії.

- На Третій дискусійній платформі «Донорська підтримка українських громад» мова йшла про співпрацю громад з міжнародними донорськими проектами в питання гуманітарної підтримки, шляхи реалізації спільних проектів, про умови і вимоги законодавчого рівня для впровадження міжнародних проектів по відновленню територій. Були обговорені проблеми та виклики, які виникають під час такої діяльності. Для визначення цільової направленості гуманітарної допомоги, громадам, насамперед, треба визначити першочергові найактуальнішими потреби, які будуть реалізовуватися в співпраці з міжнародними гуманітарними організаціям після деокупації.

- Напрямок спілкування на четвертій дискусійній панелі був визначений темою: «Роль бізнесу у відновленні громад і територій». Представники бізнес-ком’юніті обговорили запити громад щодо відбудови та розвитку територій, представили свої ініціативи та проєкти. Обговорили законодавче поле для розвитку та відбудови територій, а саме вимоги земельного законодавства та нормативно-правові документи містобудівництва.

Фото без опису Фото без опису  Фото без опису Фото без опису Фото без опису