Джерело: Луганська обласна державна адміністрація

Артем Лисогор: держава відбудує зруйноване росією житло - стартувала програма єВідновлення

«Луганщина готується до деокупації. Жителі регіону повноцінно доєднаються до програми вже після звільнення територій. Але частину бюрократичних процедур наші переселенці можуть подолати вже сьогодні. До прикладу, подати повідомлення про зруйноване майно, що є одним із обов’язкових пунктів єВідновлення. Віднедавна це можна зробити в 11 ЦНАПах, відкритих у хабах Луганщини по всій Україні, - наголосив начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор. - Поки що програма передбачає відновлення будинків, які мають незначні ушкодження. Але невдовзі розпочнеться наступний етап її реалізації. А саме, вступить в дію Закон № 2923, який запроваджує механізм компенсації за знищене житло. Зокрема, громадянам надаватимуться житлові сертифікати, з допомогою яких можна буде придбати нове житло. Йдеться вже про найближчий місяць».

Тож, наразі у рамках єВідновлення передбачене відновлення будинків, які мають незначні пошкодження. Для того, щоб це можна було зробити якнайшвидше, послугу єВідновлення максимально цифровізували та спростили для громадян.

Подати заявку на допомогу можна в Дії в декілька кліків і вже протягом місяця спеціальна комісія при громаді повинна прийняти рішення щодо надання такої допомоги.

Спершу слід подати повідомлення про пошкоджене майно, якщо таке повідомлення ще не було подане. Це можна зробити на порталі чи в застосунку Дія, а також згодом через ЦНАП, нотаріусів або управління соцзахисту.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна в банківському застосунку та у відділенні банку. Наразі до єВідновлення підключені такі банки: Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк, ПУМБ. Список банків-партнерів поповнюватиметься в міру їх підключення до єВідновлення.

Після цього слід подати заяву на компенсацію в Дії.

Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе огляд пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована.

Розрахунок суми допомоги здійснюватиметься на основі ухваленого Урядом чек-листа.

Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а їх продавці подали заявку на участь в програмі через портал Дія.

Кошти будуть скеровані за рахунок арештованих активів російських банків з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ та цільової міжнародної допомоги, зокрема фінансової допомоги Світового банку.

Вся інформація, яка стосується єВідновлення, буде публікуватися на:

- сайті послуги https://erecovery.diia.gov.ua/

- онлайн ресурсах Міністерства відновлення.

Крім цього, додаткову інформацію можна отримати, звернувшись на спеціальну урядову гарячу лінію 1545 (кнопка 2) або до служби підтримки Дії.