Фото без опису

Пам’ятна дата затверджена постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року «Про визнання геноциду кримськотатарського народу».

Саме в цей день о 4 годині ранку в 1944 році розпочалася операція з депортації кримських татар, ганебний злочин радянської влади, який мав жахливі наслідки. 18-20 травня було депортовано близько 200 000 осіб, для цього було задіяно понад 60 ешелонів. Близько 6 000 осіб отримали звинувачення у колаборації з фашистами та іншими противладними елементами та були арештовані і скеровані до ГУЛАГу. Майже половина кримських татар загинула від голоду та хвороб у дорозі чи на засланні. Молодих хлопців було призвано до військових формувань Казахстану, а після демобілізації у 1946 році їх направлено до трудових таборів Сибіру. Інші поїхали на «спецпоселення» до Узбекистану. Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців». Такими злочинними діями радянська влада за кілька днів позбавила батьківщини цілий народ.

У 1956 році кримські татари отримали звільнення від обов’язкового проживання у спецпоселеннях, проте права повернутися назад до своїх домівок так і не отримали. І тільки у 1969 році до Криму почали повертатися перші родини. За 70-ті роки на півострів повернулося близько 3500 вигнанців, а це близько 200 родин. Кримські татари поверталися не тільки до Криму, але й до його околиць – Одеська, Запорізька, Херсонська області тощо.

На жаль, геноцид кримських татар не припиняється і сьогодні. З 2014 році півострів окупувала росія. Кримські татари з проукраїнською позицією викликали негативне ставлення до себе з боку російської влади. Вони зазнають масових арештів та переслідувань, вимушені знову покидати рідну землю, щоб зберегти своє життя та життя рідних.

Ми пишаємося мужністю і незламністю кримськотатарського народу. Дякуємо тим, хто підтримує українську демократичну державність і бореться за незалежність пліч о пліч з українцями проти російського агресора. Ми віримо в Перемогу, повернення до своїх домівок, в силу духу та нескореність вільних, волелюбних українського і кримськотатарського народів!