Фото без опису

Сторінка здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

Як розпізнати ГРС та його наслідки пояснює лікар - психіатр вищої категорії Свіанадзе Інга Мурманівна.

Внаслідок травматичних подій найчастіше у жертв та свідків може розвинутися гостра реакція на стрес (ГРС), яка з часом може перетворитися на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). На щастя, у цілому психіка людини є досить дивовижним механізмом, який здатен самозцілюватися. Саме тому ГРС та ПТСР розвиваються не у всіх. Та щоб гостра реакція не переросла у посттравматичний синдром і не перетворилася на психічний розлад, потрібно знати симптоми та шляхи призупинення хвороби.

Шо таке Гостра реакція на стрес - тимчасовий розлад значної тяжкості, який розвивається в осіб без психічного розладу у відповідь на винятковий фізичний і психологічний стрес і який зазвичай проходить впротягом годин або днів.

ГРС, ПТСР розвивається не раніше, ніж через 1 місяць після події. Аби чітко встановити діагноз ГРС симптоми повинні тривати щонайменше три дні.

Симптоми ГРС:

нав’язливі тривожні спогади, сни; соматичні реакції (підвищене потовиділення, прискорене серцебиття) та паніка при нагадуванні про травматичну подію;

уникання думок, почуттів, розмов, місць, людей пов’язаних з травматичною подією;

відчуття відстороненості від інших – змінене відчуття реальності свого оточення/себе, наприклад, бачення себе з погляду іншого;

емоційна глухість, дереалізація, деперсоналізація і дисоціативна амнезія (нездатність запам’ятати важливий аспект травматичної події);

симптоми підвищеної збудливості (поганий сон, дратівливість і надмірна настороженість, спалахи гніву з незначною провокацією або без неї.

ГРС викликає клінічно значущий дистрес (хронічний стрес) або порушення в соціальних, професійних або інших важливих сферах функціонування. Через один місяць ГРС може прогресувати до посттравматичного стресового розладу. Однак, враховуючи, що це тимчасовий стан, ГРС може й зникнути протягом місяця і не призвести до ПТСР.

Пам’ятай: будь-яка реакція на травму є нормальною реакцією на ненормальну ситуацію, а не ознакою слабкості чи психопатології. У жодному разі не потрібно звинувачувати себе у слабкості та не шукати ознак психопатології!

Важливо: в жодному випадку не займайся самолікуванням, відвідай лікаря, якщо підозрюєш у себе цей розлад.

За необхідності звертайтеся за допомогою!