Фото без опису

Сторінка здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

Пояснює лікар- невропатолог першої категорії Собецька Олена Василівна.

Ішемічний інсульт виникає, коли кровопостачання частини мозку припиняється або знижується, що перешкоджає тканинам мозку отримувати кисень і поживні речовини. Клітини мозку починають відмирати за лічені хвилини.

При інсульті невідкладна медична допомога, і швидке лікування має вирішальне значення. Ранні дії можуть зменшити пошкодження мозку та інші ускладнення. Якщо у вас чи когось із близьких стався інсульт, зверніть особливу увагу на час, коли з’явилися симптоми. Деякі варіанти лікування є найефективнішими, якщо їх застосовувати відразу після початку інсульту.

Розглянемо основні симптоми інсульту .

• Проблеми з мовленням та розумінням того, що говорять інші. Хворий може відчувати плутанину, невиразно говорити або відчувати труднощі з розумінням мови.

• Параліч або оніміння обличчя, руки або ноги. У хворого може розвинутися раптове оніміння, слабкість або параліч обличчя, руки чи ноги. Це часто вражає лише одну сторону тіла. Спробуйте підняти обидві руки над головою одночасно. Якщо одна рука починає опускатися, можливо, у вас інсульт. Крім того, одна сторона вашого рота може опускатися, коли ви намагаєтеся посміхнутися.

• Проблеми із зором на одне або обидва ока. У хворого може раптово потемніти в одному або обох очах, або він може бачити двоїння.

• Головний біль. Раптовий сильний головний біль, який може супроводжуватися блювотою, запамороченням або порушенням свідомості, може свідчити про те, що у вас інсульт.

• Проблеми з ходою. Хворий може спіткнутися або втратити рівновагу. У нього також може виникнути раптове запаморочення або втрата координації.

Коли звернутися до лікаря

Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо ви помітили будь-які ознаки або симптоми інсульту, навіть якщо вам здається, що вони виникають і зникають або повністю зникли.

Рекомендую родичам або звичайним перехожим діяти терміново та влаштувати наступну перевірку:

• Обличчя. Попросіть людину посміхнутися. Чи опускається одна сторона обличчя?

• Тіло. Попросіть людину підняти обидві руки. Одна рука дрейфує вниз або одна рука не може піднятися?

• Мовлення. Попросіть людину повторити просту фразу. Його чи її мова невиразна чи дивна?

Рекомендую, якщо хоч один із симптомів зійшовся, то варто негайно зателефонувати в швидку медичну допомогу.

Не чекайте, чи зникнуть симптоми. Кожна хвилина має значення. Чим довше інсульт не лікується, тим більша ймовірність пошкодження мозку, що може призвести до інвалідності.

Якщо ви перебуваєте з кимось, у кого ви підозрюєте інсульт, уважно спостерігайте за людиною в очікуванні екстреної допомоги.

Всі призначення повинен проводити лікар – невропатолог, на основі результатів аналізів та обстежень.