Фото без опису

Сторіна здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

З нагоди Дня офтальмолога - корисні поради як підтримати здоров`я очей та зберегти зір, надає офтальмолог Мішурова Марина Олександрівна.

 

Найбільш розповсюдженим запальним захвороювання, котрим хворіла майже кожна людина являється кон’юнктивіт – запалення кон’юнктиви (прозорої оболонки, яка покриває очне яблуко). У кон’юнктиві знаходяться невеликі кровоносні судини, що і зумовлює почервоніння очного яблука тоді, коли розвивається запальне захворювання.

Насправді, якщо підійти до цього питання серйозно і лікувати кон’юнктивіт, ніякої небезпеки для зору, це захворювання не представляє. Але, якщо запустити кон’юнктивіт, можуть виникнути проблеми із зором.

Метод лікування лікування кон’юнктивіту залежить від того, яка причина призвела дозахворювання. Основними рекомендаціями згідно природи виникнення являються:

вірусний кон’юнктивіт – причина являється вірусна інфекція як місцевого так і системного характеру, не вимагає особливого лікування, потрібно просто промивати очі дезінфікуючими рідинами і лікувати основне захворювання;

бактеріальний кон’юнктивіт – назаначаються очні краплі з антибіотиками;

алергічний кон’юнктивіт – гарно лікується антигістамінними препаратами;

дратівливий кон’юнктивіт – потрібно уникати причину роздратування, після чого симптому захворювання зникнуть.

Запальні захворювання повік називають блефаритом.

Причинами виникнення блефариту є інфекційні (бактерії, віруси, грибки, ектопаразити - кліщі) та неінфекційні агенти (алергени, офтальмологічні патології, аутоімунні порушення, авітамінози, захворювання шлунково-кишкового тракту, ендокринні патології, клімакс, глистяні інвазії, лямбліоз). Провокуючими факторами можуть бути фізичні перевантаження, стреси, переохолодження організму

Ячмінь – це локальний гнійний процес на повіках, який розвивається при наявності запалення у волосяному фолікулі вії чи сальної залози. Основним проявом являється локальна набряклість краю повіки, у подальшому формується гнійник. У більшості випадків збудником захворювання є золотистий стафілокок.

Порушення правил гігієни, торкання брудними руками очей, використання забруднених косметичних аксесуарів також може призвести до виникнення запального процесу лікуванню.

Для профілактики і лікування рекомендують проводити гігієнічні процедури як місцеві, так і загальні. До загальних відноситься вологе прибирання приміщення, провітрювання, використання зволожувача повітря з іонізацією, прання білизни з гіпоалергенними пральними порошками, виключення контакту з тваринами, які можуть бути причиною алергічної реакції.

Гігієна повік включає самомасаж, теплі компреси, при середньому та важкому перебігу підключається медикаментозна терапія, яку призначає лікар-офтальмолог (антибіотикотерапія, антисептики, антигістамінні препарати, сльозозамінники).

Своєчасна діагностика та правильно призначене лікування дозволять досягти максимально бажаного результату у лікуванні інфекційних очних захворювань.