Фото без опису

НСЗУ Національна служба здоров'я України

#ПитанняВідповіді

Національна служба здоров’я України продовжує відповідати на поширені питання, які ви нам залишаєте. Сьогодні – про медичну допомогу при серцево-судинних захворюваннях.

❓Як і де можна безкоштовно отримати ліки для нормалізації тиску?

✔️Лікарські засоби проти серцево-судинних захворювань можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою в рамках програми “Доступні ліки”. Для цього вам потрібен електронний рецепт, який має можливість виписати сімейний лікар. Далі вам потрібно звернутися до аптеки, що законтрактована з НСЗУ (в неї є наліпка "Тут є доступні ліки"), і надати працівнику аптеки е-рецепт у вигляді 16-значного номера та код підтвердження. Працівник аптеки запропонує вам наявні препарати з переліку, які покриває програма реімбурсації. Ви обираєте необхідні засоби та отримуєте їх безоплатно або з невеликою доплатою.

Знайти найближчу аптеку, законтрактовану з НСЗУ за програмою “Доступні ліки”, можна за посиланням: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map

❓До кого я можу звернутися, щоб отримати безкоштовну заміну кардіостимулятора? Апарат стоїть у мене понад 10 років, я інвалід третьої групи.

✔️Спершу необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Він дасть вам направлення до кардіолога, який має переглянути всі ваші попередні документи щодо діагнозу й лікування та створить електронне направлення на операцію щодо заміни кардіостимулятора. Апарати закуповуються в рамках централізованих закупівель МОЗ та є безоплатними для пацієнтів.

Аби операція по заміні кардіостимулятора також була для вас безоплатною, її рекомендуємо здійснити в закладі, законтрактованому з НСЗУ за пакетом медичних послуг “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”.