Фото без опису

Сторінка здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

Попереджає лікар - педіатр Русавська Євгенія Володимирівна.

Кожному з нас довподоби посмакувати свіжими лісовими грибочками, але треба пам'ятати ще про те,що цей продукт є небезпечним дарунком лісу, що може призвести до тяжкого отруєння з наслідками на все життя,або, навіть, до смерті.

Найчастіше до отруєння доходить з-за токсинів, алкалоїдів й сполуків тяжких металів,які містяться в збираючих все, наче губка, грибах. Знання невідкладної допомоги під час такого роду отруєння може коштувати комусь життя, тому давайте трохи поговоримо про це, адже осінь й "тиха охота" вже не за горами.

Уникнути отруєння можна, якщо відмовитись від споживання дикорослих грибів, або грибів зібраних невідомими особами в пунктах несанкціонованого продажу,бо ніякому контролю вони не підлягають. Якщо ви відноситесь до тих людей, хто збирає їх особисто, то в жодному випадку не кладіть до кошику незнані, занадто молоді, або занадто старі гриби й будь- які інші, в яких ви хоч на хвильку сумніваєтесь, бо ця елементарна людська жадібність коштує цілого життя. Табу до збирання грибів- місця біля трас, підприємств, екологічно забруднені території, бо в таких випадках навіть їстівні гриби можуть бути отруйними за рахунок вбраних в себе хімічних сполук. Також не варто збирати гриби в суху погоду, бо втрачаючи воду, гриб має максимальну концентрацію отрути. Коли гриби будуть перебиратись й чиститись, ретельно треба переглянути кожен,а під час готування мінімум протягом 30 хвилин, треба тричі змінити воду. Зберігання грибів допустимо лише в скляному або емальованому посуді.

Варто наголосити,що не можуть споживати гриби вагітні жінки і жінки,які годуть грудьми, діти до 12 років, а також люди похилого віку.

Ознаки отруєння можуть появитись вже за 30 хвилин після їжі у вигляді нужоти, блювоти, болю у животі, діареї, запаморочення, підвищення температури, труднощів з диханням, збоїв у ритмі серця, судомів й галюцинацій. Поява хоч одного з вищезазначених симптомів- це серйозний привід до звернення за медичною допомогою. Якщо є можливість, треба промити шлунок чистою водою й випити сорбенти( активоване вугілля є у кожного вдома, мінімум 0,5 грамів на 1 кг маси тіла). До приїзду швидкої допомоги постраждалу особу треба вкласти до ліжка й поїти великою кількістю підсоленої води. Ні в якому разі не слухайте бабусиних порад про водку чи молоко,які начебто виводять токсини. Це страшна помилка, що провокує ще сильнішу інтоксикацію. Тому тільки спеціалізована допомога й в максимально швидких термінах