Фото без опису

Сторінка здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

ВСЕ ПРО АНГІНУ!!!

Консультує лікар - інфекціоніст вищої категорії Нехаєва Ольга Євгенівна.

Ангіна, або як її ще називають тонзиліт, є запаленням мигдаликів, слизової оболонки горла інфекціями типу стафілокок, стрептокок та пневмокок.

Мигдалики є першою перешкодою, що виникає на заваді збуднику захворювання перед його проникненням в організм людини. Ще декілька років тому для того, щоб завадити розвитку ангіни, мигдалини рекомендувалося видаляти, та в останні роки медики наголошують на вагомій ролі піднебінних мигдалин в боротьбі з хвороботворними мікробами, а також в захисті від таких хвороб, як бронхіт, фарингіт тощо.

Ангіна поділяється на два види-ВІРУСНУ І БАКТЕРІАЛЬНУ.

ВІРУСНА зустрічається набагато частіше. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини. Цьому можуть сприяти переохолодження і загальне ослаблення імунітету, однак сам по собі холод (напої, морозиво, купання) не викликає захворювання.

Тип ангіни може визначити тільки лікар. Якщо це ВІРУСНА ангіна, то достатньо симптоматичного лікування, а використання антибіотиків протипоказане.

Коли є симптоми БАКТЕРІАЛЬНОЇ ангіни - такі як білий наліт на мигдалинах, різкий початок хвороби і висока температура, - лікар має призначити антибактеріальне лікування.

ДО ОСНОВНИХ СИМПТОМІВ АНГІНИ ВІДНОСЯТЬСЯ:

висока температура;

сильний біль при ковтанні, що особливо яскраво проявляється вночі;

втрата апетиту;

слабкість в м’язах;

сльозотеча, тощо.

ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАННЯ:

- санація осередків хронічної інфекції – хронічний тонзиліт, неліковані каріозні зуби, нежить;

- намагатися обмежити контакти з людьми із явними ознаками ГРВІ;

- загартовуватися і вести здоровий спосіб життя.

Водночас немає рекомендацій обмежити споживання холодної води або ж плавання у холодному морі. Ми не підхоплюємо вірус у воді; це лише може стати додатковою стресовою ситуацією. Також немає загальних порад стосовно того, як захистити дитину від хвороби. Адже вона хворіє не від холодного морозива у спеку, а від вірусу або бактерій, якими заразилася від хворого.

Важливо, щоб дитина з ранніх років росла сильною, з хорошим імунітетом. Для цього вона має загартовуватися і адаптуватися до різних обставин.

При відсутності лікування будь-якої з форм ангіни, вона може давати ускладнення не тільки на пов’язані з горлом органи, такі, як вуха чи ніс, але й на роботу серцево-судинної системи, серцевий м’яз,нирок тощо.

Тому треба звертатися за професійною допомогою вже при перших ознаках ангіни. Своєчасна кваліфікована допомога дозволить не просто швидко й ефективно вилікувати захворювання, а й попередити можливі ускладнення, що можуть розвиватися при не вилікуваній до кінця ангіні.