Фото без опису

Сторінка здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

Тривожно-фобічні розлади - одна з найпоширеніших форм психічної патології.

Консультує лікар- психіатр вищої категорії Свіанадзе Інга Мурманівна.

Тривога — це негативно забарвлена емоція, що виражає відчуття

невизначеності, очікування негативних подій, важковизначені передчуття. На відміну від причин страху, причини тривоги зазвичай не усвідомлюються, але вона запобігає участь людини в потенційно шкідливій поведінці, або спонукає її до дій підвищення ймовірності позитивного результата подій.

Такі стани виникають на особливому психостенічному конституційному ґрунті, для якого характерні недовірливість, тривожність, емоційність, сором'язливість, боязкість. Початок і фіксація розладу відбуваються на кшталт умовного рефлексу. Спочатку страх виникає за наявності патогенної ситуації, потім при спогаді і, нарешті, заповнює все мислення, перетворюючись на особливу нав'язливість. Виявляються конкретним нав'язливим страхом і тривогою, що виникають у певній ситуації, що супроводжуються вегетативною дисфункцією. У результаті ці ситуації чи об'єкти уникаються чи переносяться із почуттям страху, такі стани як: клаустрофобія, мізофобія, агорафобія. Поведінка хворих має відповідний характер. Страх при фобіях кондиційний - тобто з'являється лише за певних умов і поза цими умовами не виникає. Розлади супроводжуються наявністю сильного необґрунтованого страху, який виникає при виконанні будь-якої дії: потрапляння у певні ситуації або під час контакту з деякими об'єктами.

Ключовим симптомом всіх тривожно-фобічних розладів вважається яскраво виражений страх, побачивши або контактуючи з об'єктами фобії. Як правило, він супроводжується активними реакціями вегетативної нервової системи: тахікардія, запаморочення, розлад шлунка, підвищення тиску тощо. При тривалому контакті, фобія виснажує людину морально і фізично – деякі хворі для зниження дискомфорту, можуть пристраститься до зловживання алкоголем чи наркотичними речовинами.

Серед психопатологічних проявів тривожно-фобічних розладів насамперед слід відмітити панічні атаки, агорафобію та іпохондричні фобії, тому що в динаміці саме цих симптомокомплексів виявляються найбільші коморбідні зв'язки.

Саме про це поговоримо в настумному дописі...