Фото без опису

Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області

Відповідно до вимог статті 40 Закону України від 09.07.2003 № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу людини, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також може враховуватись заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року.

Заробітна плата людини за кожен місяць із зазначеного періоду враховується для обчислення пенсії через індивідуальний коефіцієнт зарплати, який визначається шляхом співставлення заробітної плати людини із середньою зарплатою по Україні у цьому місяці.

Законом передбачено можливість виключати із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії місяці із невигідним заробітком (низькими коефіцієнтами). Таке виключення називають «оптимізацією». Порядок «оптимізації» заробітної плати визначено статтею 40 вищезазначеного закону.

При оптимізації можливо виключити із підрахунку заробітної плати період до 60 календарних місяців страхового стажу підряд, з урахуванням будь-яких періодів незалежно від перерв, що включаються до страхового стажу, але не більше як 10 % тривалості страхового стажу, врахованому в одинарному розмірі.

Додатково, за бажанням особи, понад 10% тривалості страхового стажу, може бути виключено заробіток за період карантину (з місяця його запровадження у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення), воєнного стану (в період воєнного стану та протягом трьох календарних місяців після його припинення або скасування) відповідно до Закону України від 15.08.2022 № 2506-ІХ «Про внесення зміни до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», строкової військової служби, навчання, періоду догляду за особою з інвалідністю І групи або дитиною з інвалідністю, людиною, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Після проведення «оптимізації» період, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, не може бути меншим ніж 60 календарних місяців.

Показник середньої заробітної плати в Україні, з урахуванням якого визначатиметься заробіток для обчислення пенсії береться за три календарні роки, що передують зверненню за призначенням пенсії.

Сплачуючи працівникові заробітну плату «в конверті» роботодавець не лише знижує йому розмір пенсії, але в більшості випадків позбавляє права на пенсію. Оскільки, законодавчо обумовлено, що місяці, за які не проведено сплату страхових внесків, не зараховуються ні до страхового стажу, ні до розрахунку заробітної плати.