Фото без опису

Сторінка здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

Атопове запалення шкіри: що це таке? Методи впливу на дане захворювання.

Рекомендації від лікаря- педіатра Русавської Євгенії Володимирівни.

На щастя,минули часи, коли атопове запалення шкіри лікували цинковою маззю та кальцієм. Є фірми, цілі концерни фармацевтичні, які пішли досить глибоко в причину АЗШ й розробили власні формули, які дійсно працюють, хоча сама ця проблема досить важка й непросто піддається лікуванню.

Шкіра у організмі людини - це той щит, який зустрічає все на своєму шляху: і зміну температур, і мікроорганізми, і алергени, а також контактує з різними рідинами, що мають власну рН.

Атопове запалення шкіри- то нетипове хронічне запальне й неінфекційне захворювання, що проявляється свербінням, має періоди ремісії й загострення. Так, це ті діти, яких рекламують на шоколадках з червоними щічками. Й це не є здорово.

Зазвичай, ця хвороба починається вже від перших місяців життя, а в деяких випадках, може бути вірним супутником людині протягом всього життя. Найчастіше проявляється у вигляді грудкових чи пухирцевих висипань на тлі червоної подразненої сухої шкіри у локтьових й колінних згинах, на щічках, вухах, навколо уст, а іноді навіть на шкірі всього тіла, які сверблять й причиняють дискомфорт, інколи переходячи в тріщини й рани.Частіше виявляється у жіночої статі. Дуже часто хвороба водить дружбу з астмою та харчовою або респіраторною алергією.

Серед причин цієї хвороби науковці зазначають алергени, забруднення середовища, зараження бактерійне (стрепто- й стафілококи), хронічний стрес, подразнюючі засоби ( косметика, детергенти, деякі тканини), вологість повітря,часті перепади температур.

Правда лікування є така,що навіть всі можливі й максимально ефективні методи не завжди приводять до бажаного ефекту. Обов'язково треба під час діагностики зробити шкірні алергопроби, Ig E ( загальний й специфічний), пройти діагностику у дерматолога й алегролога, бо ця хвороба тягнеться роками й підібрати для дитини максимально ефективну терапію - це гарантія комфорту життя.

Три кита,на яких тримається місцеве лікування: зменщення свербіжу, регенерація пошкодженої шкіри й відбудова гідроліпідного шару шкіри. З цим максимально ефективно впораються емолієнти комплексного призначення ( пінки до купання, креми, емульсії, лосьони й бальзами для шкіри). Найголовніший момент в лікуванні - це систематичність й безперервість їх застосуванні. Тобто роками. Тобто щодня. Тобто без виключень, коли навіть все начебто добре. Бо шкіра з АЗШ має слабку здатність до самостійної регенерації й це відіграє пусковий механізм у загостреннях. Серед доступних продуктів на ринку - лінійки для атопової шкіри від La Roche Posay Lipikar baume AP, Emolium Dermocare,Mediderm krem, Eloderm, Uriage, Cetaphil PRO, Emotopic.

На розсуд лікаря додатково можуть бути призначені місцеві гідрокортикостероїди (у народі просто гормони) й протиалергічні препарати.