Фото без опису

Асоціація міст України провела аналіз проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», який схвалений Урядом 15 вересня та зареєстрований у Верховній Раді України під №10000.

Проєкт Держбюджету-2024 пропонує вилучити у бюджетів територіальних громад на користь державного бюджету надходження ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, як і урядовий законопроєкт змін до Бюджетного кодексу, реєстр.№10037. Для бюджетів територіальних громад ці норми передбачають втрати в розмірі 65 млрд гривень у 2024 році.

Також пропонується вилучити у громад і 4% ПДФО – зниження до 60% частки ПДФО, яка зараховується до бюджетів територіальних громад. Це втрата для бюджетів громад 13 млрд гривень на рік.

При розрахунку показників горизонтального вирівнювання бюджетів територіальних громад враховано частину пропозицій Асоціації міст України, зокрема: враховано кількість внутрішньо переміщених осіб та здійснено розрахунки на основі надходжень ПДФО 2023 року.

Доходи місцевих бюджетів згідно з проєктом складуть 664,0 млрд гривень, а з урахуванням спрямування з місцевих бюджетів до держбюджету реверсної дотації та за виключенням інших трансфертів – 460,6 млрд гривень.

https://auc.org.ua/node/38297