Фото без опису

Вікно толерантності – це міра нашої здатності впоратися з реальністю. Воно показує ступінь активності людини та її можливість справлятися із стресом. Саме в цій оптимальній зоні ми найлегше навчаємось і найбільш уважні до ситуацій та відносин.

«Знаходитися у вікні толерантності» означає мати оптимальний рівень активності - не дуже високий і не дуже низький. Поза вікном відчувається така характеристика як «занадто» - занадто активний або занадто пасивний. Широке вікно толерантності означає, що ми можемо функціонувати у різних умовах невизначеності та стресу. Людей, в яких вікно толерантності звужене, можуть «вибивати» із нормального функціонування навіть невеликі стресові ситуації. Якщо коротко: чим більше стресу – тим менше вікно толерантності і навпаки: чим більше ресурсу – тим більше вікно толерантності.

Як допомогти собі повернутися до оптимального рівня активності ?

1. Треба спитати себе: що я можу зробити і до кого звернутися щоб підтримати себе?

2. Шукаємо сферу свого впливу: в усьому цьому хаосі на що я впливаю, що залежить від мене, що я можу зробити.

Якщо широке вікно толерантності і ви занадто активний, то сповільніться, зробіть пазу, дихайте, варто повернутися в «тут і зараз».

Якщо звужене вікно толерантності і ви занадто пасивний? М’яко активуємо: посильними маленькими кроками, поступово збільшуємо рівень фізичної активності та рівень ресурсної активності (роботи для себе щось в задоволення та відпочинок).

І пам’ятайте ☝️

Зажди дозволяйте дбати про себе. Поставте себе в пріорітет, бо здоровий егоїзм – запорука виживання, і без нього ми не можемо допомогти іншим.