Фото без опису

Президент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ №455/2023, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня.

До відома. У 2023 році дата свята змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, відповідно до якого на 13 днів пересуваються раніше нерухомі дати свят. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.

Мова — код нації, у якому сплелося все: історія народу, його світогляд, інтелектуальний, культурний та духовний результат еволюції етносу. Без своєї мови, історії та самобутньої культури немає нації. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління у покоління.

Українська мова є однією із найдавніших мов нашого континенту. Перші слова з української мови були записані у 448 р. н.е. Тоді візантійський історик Пріск Панікійський перебував на території сучасної України в таборі володаря Аттіли, який згодом розгромив Римську імперію, і записав слова «мед» і «страва». Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: проста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української до середини XIX століття була назва "руська мова".

Українська входить у тридцятку найпоширеніших у світі мов. Кількість людей, які розмовляють українською — близько 45 мільйонів. І нині її популярність зростає: все більше українців вивчають та переходять на рідну мову; міжнародні освітні курси відзначають зростання інтересу до вивчення української мови. Таким чином люди вільного світу хочуть підтримати Україну у боротьбі з агресором і окупантом — путінською росією.

Українці, любіть та шануйте свою рідну мову. Говоріть, вивчайте та розвивайте її. Розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для нащадків!