Фото без опису

Сторінка здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

Як оберігати своє серце за допомогою харчування підкаже лікар- кардіолог вищої категорії Шкута Олена Володимирівна.

Атеросклероз — це серйозне захворювання артерій, яке виникає внаслідок утворення холестеринових бляшок на стінках судин. Здорове харчування є дуже важливим доповненням під час контролювання цього захворювання та у зменшенні ризику серцевих проблем.

Обмеження насичених жирів та холестерину:

насичені жири та холестерин, які містяться в жирних м'ясних продуктах, вершковому маслі , сирах - можуть сприяти утворенню холестеринових бляшок. Рекомендую віддавати перевагу ненасиченим жирам, які містяться в оливковій олії, авокадо,горіхах та рибі.

Застосування в раціоні Омега-3

Омега-3 жирні кислоти, зокрема ті, які містяться в лососі, макрелі та лляному насінні, можуть покращити рівень холестерину та зменшити ризик утворення тромбів.

Овочі та фрукти:

Овочі та фрукти багаті на клітковину, антиоксиданти та вітаміни, які підтримують

здоров'я серцево-судинної системи та знижують ризик атеросклерозу. Особливо

корисні чорниці, ягоди, яблука та шпинат.

Збалансована дієта: це тип харчування, який включає в себе всі необхідні макро- та мікроелементи, допомагає підтримувати гарний обмін речовин та нормальне функціонування органів та систем. Рекомендується включати в раціон рибу, овочі, фрукти, цільні злаки та горіхи.

Обмеження споживання солі:

зайва сіль може підвищити артеріальний тиск та сприяти розвитку атеросклерозу. Контролюйте кількість солі у вашому раціоні та віддавайте перевагу приправам та спеціям щодо покращення смакових якостей їжі.

Вода та гідратація: гідратація грає важливу роль у здоров'ї судин. Вода допомагає розчиняти різні речовини та забезпечує оптимальний обмін речовин в організмі.

Пам'ятайте, що консультація з лікарем або дієтологом є ключовою у розробці

індивідуальної дієти для боротьби з атеросклерозом. Зміни в харчуванні можуть стати потужним інструментом в профілактиці та управлінні атеросклерозом, підтримуючи оптимальне здоров'я серця та судин.