Фото без опису

Сторінка здоров'я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

Бронхіт як дорослих, так і у дітей, вимагає лікування, оскільки може перерости в хронічну форму. За своєю формою бронхіт може бути гострим або хронічним.

Гострий бронхіт

Це запалення нижнього відділу дихальних шляхів, до якого відносяться трахея, бронхи та бронхіоли. Гострий бронхіт є одним з лідерів за причиною зверненнями за медичною допомогою до сімейного лікаря.

Симптоми гострого бронхіту

Основною ознакою захворювання є надсадний, спочатку сухий, потім вологий з виділенням харкотиння кашель, і спільні характерні ознаки простудних захворювань у вигляді нездужання, слабкості, головного болю, ломоти в тілі, нежиті або болі в горлі, а також підвищеної температури.

Гострий бронхіт: лікування

В лікуванні гострого бронхіту на тлі ГРВІ застосовують противірусну терапію, метою якої є полегшення симптомів хвороби. У разі сухого кашлю можна застосовувати ліки, що пригнічують кашльовий рефлекс. Для збільшення обсягу виділяємого мокротиння допоможуть відхаркувальні засоби. Одночасне застосування протикашльових і відхаркувальних препаратів не рекомендується, бо вони взаємовиключають один одного. Лікування гострого бронхіту антибіотиками доцільно тільки в тому випадку, якщо його збудниками є бактерії. Це можливо тільки при обстеженні і під контролем лікаря.

Для розрідження мокротиння необхідно рясне пиття. Додатково можна використовувати інгаляції, наприклад, з сольовим розчином.

Хронічний (обструктивний) бронхіт

Згідно з рекомендацією ВООЗ, бронхіт може вважатися хронічним, якщо хворий відкашлює мокротиння протягом більшості днів не менше трьох місяців підряд протягом понад двох років поспіль. За рахунок того, що на етапі амбулаторної ланки ( через невчасне звернення хворого) досить складно коректно відслідковувати симптоматику патології, гострий бронхіт нерідко переходить у хронічний. Тоді з ним боротися значно складніше.

Симптоми хронічного бронхіту

Основними суб'єктивними проявами хронічного бронхіту є кашель з відділенням мокротиння, загальна слабкість, пітливість (при загостренні захворювання і гнійному характері бронхіту). Активність кашлю найбільш виражена в ранкові години і невелика вночі. Приступи кашлю при хронічному бронхіті можуть провокуватися холодним морозним повітрям; поверненням в холодну погоду з вулиці в тепле приміщення; тютюновим димом; вихлопними газами; наявністю у повітрі різних подразнюючих речовин та іншими факторами. При вираженому гнійному бронхіті можливий розвиток міокардіодистрофії.

Хронічний бронхіт: лікування

Лікування ХБ складається з комплексу різних заходів в періоді загострення та ремісії хвороби. Основне в терапії хронічного бронхіту — відновлення прохідності бронхів, що досягається шляхом поліпшення дренажу і ліквідації бронхоспазму.

Для поліпшення бронхіального дренажу призначають відхаркувальні (гаряче лужне пиття, відвари трав, мукалтин та ін), муколітичні препарати; з успіхом використовується лікувальна бронхоскопія.

В якості додаткової терапії призначають: лікарські засоби, що пригнічують кашльовий рефлекс, вітаміни А і С та групи В, екстракт алое, прополіс.

Пам'ятаєте! Самолікування може бути небезпечним. Перед початком будь-якого лікування необхідно проконсультуватися з лікарем.