Фото без опису

Геніальний український поет, художник, прозаїк, драматург, політичний та громадський діяч. Він є творцем ідентичності українського народу та знаковою постаттю національної пам'яті України. Його творчість сприяла розвитку й встановленню нової української літератури.

Літературна спадщина Шевченка – це 240 поезій, з них – понад 20 поем; драма “Назар Стодоля”; 20 повістей (до нас дійшло 9); щоденник; автобіографії; фрагменти двох незакінчених драм. Твори Шевченка перекладені приблизно 100 мовами світу. Шевченко був перший і тоді єдиний в Україні, який найчіткіше сформулював національно-політичні ідеали України. І сьогодні слова поезій Кобзаря є пророчими та просякнуті великою любов’ю до українського народу.

Цікаві факти із біографії поета

1. Хоча він походив із сім’ї кріпаків, його батьки були достатньо заможними.

2. Шевченко мав 5 рідних братів та сестер, проте тільки його віддали на навчання.

3. Він мав досить маленький зріст – усього 164 см.

4. Уже у 12–15 років Шевченко став художником-богомазом. Він малював ікони, знайшовши собі наставника.

5. Попри літературний талант, найбільші гроші Шевченко заробляв саме завдяки малюванню.

6. Вірш «Мені 13 минало» присвячений його першому коханню – Оксані Коваленко, з якою він ріс в одному селі.

7. Шевченко вивчив польську мову через кохання. Перебуваючи у Вільнюсі, він закохався в полячку й мав намір їй освідчитися, проте суспільні канони не дозволяли шлюбу кріпака й вільної селянки.

8. За викуп Тараса із кріпацтва віддали 2500 рублів. Ця сума еквівалентна 40-ка тисячам доларів нині.

9. Після викупу Шевченко «пустився берега». 24-річний хлопець відчув свободу, почав відвідувати різноманітні зібрання та витрачати гроші на ігри в карти.

10. Княжна Варвара Рєпніна допомогла Тарасу влаштуватися вчителем малювання в Київський університет, адже була сильно закохана в нього. На жаль, через соціальний статус юнака вони так і не змогли бути разом.

11. В останні роки життя він активно займався гравюрою.

12. Шевченко прожив у Петербурзі цілих 17 років, проте жодного разу не сказав, що йому подобається це місто. У своїх творах він писав, що любить тільки Київ.

13. Тарас не писав для селян, адже більшість із них не вміла читати. Він писав для дворян, які також були вихідцями з України та сумували за рідною землею.

14. Неймовірно, але перший наклад «Кобзаря» (приблизно 1000 примірників) розкупили менш ніж за 2 тижні.

15. Шевченко прожив в Україні лише 15 років свого життя.

16. На честь Тараса Шевченка в 1975 році назвали один із кратерів на планеті Меркурій.