Фото без опису

Бригада Нацгвардії "Азов". Цей підрозділ був сформований з добровольців, переважно з футбольних фанатів і представників крайніх правих рухів, ще навесні 2014 року. Відзначився під час звільнення Маріуполя в червні 2014 року.

З цим містом пов'язана і новітня історія "Азову". Навесні 2022 року переважаючі російські сили взяли Маріуполь в оточення, бійці "Азову" тривалий час утримували позиції на заводі "Азовсталь", але в середині травня були змушені здатися в полон. Через пів року командири "Азову" були звільнені, але за домовленостями до кінця війни мають перебувати в Туреччині, а не в Україні. На початку року частина "Азову" стала бригадою НГУ, а частина бійців служить в сформованій 3-ї штурмовій бригаді ЗСУ.

Командує гвардійським підрозділом майор Богдан Кротевич (позивний "Тавр"). Він також потрапив в російській полон під час осади Маріуполя і був звільнений лише наприкінці вересня 2022 року. Військовий майже відразу повернувся в стрій і очолив бригаду "Гвардії наступу".

Бригада Нацгвардії "Спартан". Цей підрозділ формується на базі 3-ї бригади оперативного призначення НГУ, яка теж була створена з нуля вже після 2014 року. З початку повномасштабної війни вона відзначилась обороною Харкова, де власне і дислокується ця військова частина.

Бійці бригади також брали участь в успішному контрнаступі на Харківщині восени 2022 року. В складі "Спартану" 4 батальйони, очолює бригаду підполковник Вадим Гладков.

Бригада Нацгвардії "Червона калина". Таку назву отримала 14-та бригада оперативного призначення з Калинівки (Вінницька область), яка до того була спецпідрозділом "Ягуар" Внутрішніх військ МВС.

Бійці "Ягуару" залучалися до розгону активістів Майдану взимку 2014 року, але потім брали активну участь в АТО, а також змогли звільнити Харківську обладміністрацію від загонів проросійських бойовиків. Наразі командиром "Червоної калини" є полковник Олександр Охріменко.