Фото без описуСексуальне насильство – одна з найчутливіших тем, діти мають знати про цю проблему та розуміти, як себе захистити.

Сексуальне насильство – це не тільки про зґвалтування. Це посягання на статеву свободу та недоторканість людини, а також дії сексуального характеру щодо неповнолітніх.

Неповнолітні часто не можуть забезпечити себе фінансово та створити безпечні умови проживання. Крім того, у випадку втрати батьків або розз’єднання родини діти й підлітки без супроводу піддаються ще більшому ризику постраждати від насильства.

На сьогодні в Україні передбачена кримінальна відповідальність за статеві відносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

Кривдником може стати хто завгодно – як і незнайома людина на вулиці чи в транспорті, так і хтось, кому довіряють – член родини, друг чи знайомий.

Аби запобігти та протидіяти цим випадкам, важливо вчасно маркувати ознаки сексуального насильства, яке може також здійснюватися у формі сексуальної експлуатації чи наруги.

ЧОМУ НЕ ВАРТО МОВЧАТИ ПРО НАСИЛЬСТВО І ДЕ ШУКАТИ ДОПОМОГИ

У дітей, як і в дорослих, існують психологічні бар'єри, які перешкоджають зверненню по допомогу. Серед них – страх, сором, відчай, відчуття незахищеності та переконання, що їм ніхто не повірить або скажуть, що вони самі винні.

Діти часто не повідомляють про такі порушення через незнання своїх прав чи недостатнє усвідомлення того, що над ними вчиняють насильство, відсутність інформації про те, як отримати допомогу та захист від кривдників.

Ви маєте право на особисту безпеку та повагу за будь-яких обставин. Ви не повинні терпіти неадекватні жести, повідомлення, доторки, запрошення до сексу чи погрози від будь-кого – сусіда по колективному центру, однолітків, нових друзів чи знайомих. Ви ніколи, за жодних обставин, не винні. Жодна людина у світі не має права вас кривдити. Ніщо не може спонукати до насильства. У насильстві завжди винні кривдники.

Тому про проблему варто говорити. Насильство – це злочин, і той, хто його вчиняє, має нести за це відповідальність.

Насильство над дітьми – це реальна загроза для розвитку суспільства. Адже жорстоке поводження з дітьми в подальшому формує з них соціально-дезадаптованих людей, не здатних створювати повноцінну сім'ю, бути гарними батьками, а також є поштовхом до відтворення жорстокості по відношенню до власних дітей.

Суспільство не повинно виявляти нерішучості у боротьбі з насильством над дітьми. Діти – це не власність батьків! Діти – це повноправні члени суспільства! Вони мають право на захист особистості.

Відповідно до законодавства України за вчинення будь-яких дій сексуального характеру щодо дитини настає кримінальна відповідальність. Виділяють наступні статті Кримінального кодексу України, що передбачають кримінальну відповідальність за вчинення дій сексуального характеру щодо дитини: • зґвалтування (ст. 152 КК України) • сексуальне насильство (ст. 153 КК України) • примушування до вступу в статевий зв’язок (ст. 154 КК України) • статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку (ст. 155 КК України) • розбещення неповнолітніх (ст. 156 КК України) • ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів (ст. 301 КК України) • створення або утримання місць розпусти і звідництво (ст. 302 КК України) • сутенерство або втягнення особи у заняття проституцією (ст. 303 КК України)

Телефонуйте за номерами й отримайте допомогу конфіденційно та безпечно:

• 102 – Національна поліція

• 0-800-211-444 – гаряча лінія психологічної підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ)

• 527 (з мобільного), 0800505501 (зі стаціонарного) – Національна гаряча лінія з консультування мігрантів та протидії торгівлі людьми Міжнародної організації з міграції (МОМ).