Фото без опису Фото без опису

Мустафа Джемілєв – син кримськотатарського народу. Політичний і громадський діяч, лідер кримськотатарського народу, засновник і перший Голова Меджлісу кримськотатарського народу, правозахисник, дисидент, політв’язень, почесний доктор права Сельджуцького університету у Туреччині, почесний доктор у галузі міжнародних відносин Чанаккаленського університету імені Вісімнадцятого березня, лауреат Міжнародної премії імені Пилипа Орлика “За демократизацію українського суспільства”.

Мустафа Джемілєв нагороджений медаллю Нансена (ООН), орденом Князя Ярослава Мудрого V та IV ступенів. У 1998 році за правозахисну діяльність став лауреатом щорічної премії Верховного Комісаріату ООН у справах біженців імені Ф.Нансена. У 2009 та 2011 роках висувався на здобуття Нобелівської премії миру. Його іменем названо парк і вулиці в Анкарі, Сунгурлу та деяких інших турецьких містах, лекційний зал у Сельджукському університеті, бібліотека Університету Кириккале. Також Мустафа Джемілєв – почесний громадянин турецьких міст Кастамону та Кириккале. І це не весь перелік нагород, досягнень і світового визнання борця за свободу кримськотатарського народу.

«Мустафа» — перший документальний фільм про Мустафу Джемілєва. Стрічка розповідає про життя і боротьбу Мустафи Джемілєва за право кримських татар на повернення на батьківщину, про його ув'язнення і голодування в тюрмі, яке тривало 10 місяців. Цей фільм – проєкт команди КримSOS - https://www.youtube.com/watch?v=Fosg3_TcpA8