Фото без опису

В ніч з 28 на 29 липня 2022 року російська федерація скоїла черговий злочин проти людства та міжнародного гуманітарного права, який навіки став чорною сторінкою в новітній історії України.

Страшна пекельна ніч проти 29 липня, коли пролунав вибух на території колишньої виправної колонії у смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених.

За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, поранень зазнали 130 людей. Серед утримуваних були зокрема захисники Азовсталі.

В українській розвідці вважають, що російські окупанти не мали наміру обмінювати полонених в Оленівці та умисно стратили їх, щоб приховати тортури та умови утримування. Генштаб ЗСУ повідомляв, що підрив колонії в Оленівці вчинили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з військовим керівництвом РФ.

3 серпня 2022 року генсекретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив, що Організація запускає місію для встановлення фактів трагедії в Оленівській колонії.

28 вересня Уповноважений з прав людини ВР Дмитро Лубінець повідомив, що створена генсеком ООН місія, яка мала розслідувати теракт в Оленівці, так і не прибула в Україну.

11 жовтня на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них — загиблі в Оленівці.

Станом на 10 грудня 2022 року РФ утримувала в Оленівській колонії 150 українців. Україна закликає міжнародних правозахисників вимагати доступу до полонених в Оленівці.

23 серпня 2022 року було створено місію ООН, яка мала з'ясувати обставини вбивства українських військовополонених в Оленівці. Однак цьогоріч 5 січня Генсек ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію: причиною назвали те, що вона не змогла розгорнутися на місці нападу на українських військовополонених. Пізніше в ООН заявили, що місія до колонії в Оленівці все ще можлива.

Крім того, вранці 18 вересня 2022-го колонія в Оленівці знову була обстріляна. Як повідомляла російська сторона, в результаті обстрілу загинув один український полонений.

Після розпуску місії уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець наголосив на тому, що ООН навіть не засудила Росію, яка зробила все, щоб не допустити в окуповану Оленівку місію міжнародної організації щодо розслідування загибелі українських військових.

Омбудсмен зазначив, що від початку ставився скептично щодо можливості роботи цієї місії.

Українська влада також неодноразово закликала Міжнародний комітет Червоного Хреста відправити до Оленівки гуманітарну місію. В Офісі президента України наголосили: якщо ця організація не виконуватиме свої функції, то українська сторона порушуватиме питання про розпуск організації. У самому Міжнародному комітеті Червоного Хреста кажуть, що готові направити представників до Оленівки, але їх не допускали.

Крім того, за кілька днів після теракту в Оленівці в Червоному Хресті заявили, що комітет не гарантував безпеку українським військовим, які виходили з "Азовсталі", а потім опинились у російському полоні. В організації наголошували, що тоді її представники були лише нейтральним посередником у координації зі сторонами конфлікту.

26 червня уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що у колонії в Оленівці досі перебувають українські військовополонені. Україні вдалося ідентифікувати більшість тіл військовополонених, які загинули в Оленівці.

25 липня Верховний комісар ООН із прав людини Волкер Тюрк спростував твердження Росії про те, що Оленівську в’язницю нібито обстріляли з ракетних систем HIMARS, та засудив відсутність відповідальності за вбивства українських військовополонених.

Ми не маємо права забувати те, що скоїв ворог! Ми маємо пам’ятати, щоб передати наступним поколінням: «росіяни коїли геноцид українців протягом століть», «ми відстоювали право на свободу та незалежність, право бути українським народом»!