Відповідно до наказу МОЗ України від 01.06.2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» із 04 червня по 31 серпня 2021 року в Україні передбачено перехідний період впровадження електронних листків непрацездатності. При цьому, протягом зазначеного періоду медичні заклади будуть формувати як медичні висновки про тимчасову непрацездатність, які є підставою для створення електронних листків непрацездатності, так і видавати паперові лікарняні.

      Нагадуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 328 затверджено Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього (далі – Порядок № 328). Реєстр формує та веде Пенсійний фонд України, який є володільцем інформації, що міститься в ньому.

     Згідно з Порядком № 328 листок непрацездатності – це сформований (виданий) програмними засобами Реєстру на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, і зареєстрований за єдиним реєстраційним номером листка непрацездатності у Реєстрі електронний документ, що є підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

     Отримання страхувальником е-лікарняного не впливає на процедуру призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення. Комісія із соціального страхування на підприємстві продовжує свою роботу та зберігає весь обсяг функцій, передбачених Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13.

     Протягом перехідного періоду робочі органи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України прийматимуть заяви-розрахунки від страхувальників ОКРЕМО за кожним видом листків непрацездатності.