21 грудня у Сватівській міській раді відбувся другий круглий стіл «Налагодження діалогу між ОМС та ОСББ м. Сватове».

В зустрічі прийняли участь  Корлякова Ірина, заступниця міського голови; Горшков Олексій, радник Сватівського міського голови; Кобзева Людмила, начальниця відділу економічного розвитку, торгівлі, інвестицій та інформаційної діяльності міськради;  Шумаков Сергій, начальник відділу комунальної власності, містобудування та архітектури, ЖКГ та благоустрою міськради,  депутатка Сватівської міськради Ольга Найдьонова,  представники ОСББ та ініціативної групи кв. Сосновий.

Зі словами привітання до учасників круглого столу звернулася  Ірина Корлякова, яка наголосила, що місцева влада буде підтримувати ініціативні групи, а також ОСББ, які вже створені, не тільки консультативно, у тому числі юридично, але й фінансово.  “Я маю на увазі розробку Програми підтримки ОСББ, із заходами на кшталт утеплення будинків шляхом встановлення вхідних дверей, заміни вікон у місцях загального користування, можлива також підтримка проведення толок та інших заходів. На жаль, ми не можемо виділяти кошти ініціативним групам, тому саме час замислитися над тим, щоб юридично зареєструвати своє ОСББ та відкрити розрахунковий рахунок у банку”, — закликала пані Ірина. 

До присутніх звернувся радник міського голови Олексій Горшков, який перш ніж розповісти про створення Програми підтримки ОСББ, наголосив на проблемах, які стають на заваді створенню об’єднань співвласників: «Серед основних проблем я виділив 5 нагальних:

1. Відсутність ініціативи від місцевих мешканців, відсутність лідерів, які би мали необхідні знання та вміння та готові би були нести відповідальність.

2. Пасивне та байдуже ставлення мешканців до багатьох проблем будинків.

3. Відсутність важелів впливу на тих, хто не сплачує гроші за ЖК-послуги.

4. Відсутність технічної документації на будинки.

5. Боржники, які багато років не сплачують квартплату.

Єдиний вихід – співпраця влади та громадян. Із жовтня ми чекали на пропозиції від ОСББ щодо наповнення Програми підтримки ОСББ, нічого не отримали, тому звертаюся ще раз до присутніх: закликаю висловитися, яким чином міськрада зможе вам допомогти».

«Для того, щоб допомогти ініціативним мешканцям у створенні ОСББ, прошу звертатися до міськради — в межах наших повноважень ми можемо надати фахову юридичну підтримку», — сказала Ірина Корлякова.

З минулої зустрічі у жовтні 2021 року єдине зареєстроване у місті ОСББ «Будівник 17» працює без розрахункового рахунку у банку. Лілія Родомська, заступниця голови правління цього ОСББ, повідомила, що мешканці будинку втрачають довіру до ОСББ, тому що не всі проблеми будинку вирішені, а для ефективного управління будинком не вистачає знань, навичок та часу.

Для того, щоб сприяти створенню нових ОСББ у місті, депутатка міськради Найдьонова Ольга запропонувала провести інформаційну кампанію, яка би продемонструвала успішність ОСББ з моменту створення до вирішення нагальних проблем. Чи це буде зроблено на прикладі наявного ОСББ, чи ініціативної групи кв. Сосновий, поки що не вирішено.

Отже, програмі підтримці ОСББ — бути! Міськрада чекає на пропозиції щодо її наповнення.