11 лютогоФото без опису до Сватівської міської ради надійшло повідомлення про проведення вирубки зелених насаджень в лісосмузі поблизу Шилової балки.

Так як це явище (порубка лісових насаджень) для Сватівської громади не новина, і це відбувається протягом тривалого часу, міський голова оперативно надіслала повідомлення до Сватівського ВНП ГУ НП України у Луганській області, проінформувала керівника Сватівської окружної прокуратури в Луганській області, голову районної державної адміністрації, голову районної ради та особисто вирушила на місце пригоди.

На місці подій вдалося з’ясувати: вирубку лісових насаджень здійснювало ДП «Старобільське ЛМГ» Сватівське лісництво. Там працювало 20 осіб і 7 одиниць техніки. Працівникам поліції вдалося ідентифікували лише 2-ох працівників лісгоспу. Особи інших присутніх не встановлені через відсутність у них документів. Присутність невстановлених осіб та номерні знаки транспортних засобів зафіксовано фото та відеозйомкою. Чіткої відповіді, хто ці люди, не отримано. Склалося враження, що жоден з них не має відношення до лісомисливського господарства і працює нелегально.

На час прибуття оперативної групи із дозвільних документів була лише копіФото без описуя лісорубного квитка ДП «Старобільське лісомисливське господарство» від 7 лютого 2022 року, яким передбачено: 1) систему рубок – рубку, формування і оздоровлення лісів; 2) спосіб рубки – вибіркова санітарна; 3) спосіб обліку – за кількістю дерев; 4) підстава – матеріали лісовпорядкування, акт лісопатологічного обстеження, перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів. Вирубка здійснюється за рахунок заходів з формування і оздоровлення лісів відповідно до завдань 2022 року.

Візуальний огляд місця подій засвідчив про інше. Насправді, ні про яку санітарну вирубку лісових насаджень не йде мова. Вибірково випилюється ділова деревина, а речові докази спалюються на місці. Роботи проводяться з порушенням правил техніки безпеки.

А шкоду, заФото без описувдану ТОВ Агрофірма «Слобожанська», оцінити і виміряти неможливо. Варварське знищення посівів озимої пшениці колесами важкої техніки - «само собою зрозуміло».

Про дану ситуацію проінформований губернатор Луганської області та відповідні служби.

Сватівський міський голова звернулася до органів поліції та прокуратури з проханням детально розібратися в ситуації, що склалася з вирубкою деревини на території громади.