Наразі Україна переживає складну ситуацію, пов’язану з багатьма чинниками. Найбільш руйнівною ситуацією є повномаштабне вторгнення російської федерації в Україну. Тому сьогодні підтримки і допомоги потребують усі учасники освітнього процесу.

У рамках проєкту «Школу-вгору» з 8 по 10 березня 2023 року в місті Києві відбувся тренінг для шкіл-учасників з Луганської області та студентів психологічних факультетів - «Посилення компетентностей для шкільних психологів та підготовка студентів психологічних факультетів для роботи в ОЗ», який провела Тетяна Донцова - практикуюча психологіня БО «БФ «Восток- СОС», травматерапевтка в навчанні по методиці Somatic Experiencing (SE), тренерка та ведуча ретритів.

Тренерка проєкту розповіла учасникам тренінгу про необхідність підвищення особистої етичної компетентності фахівців психологічної служби щодо здійснення консультування з надання першої психологічної допомоги всім учасникам освітнього процесу. Також учасники тренінгу поглибили знання з понять травма, стрес і захисні реакції, провина та сором, безпека та саморегуляція. Під час тренінгу учасники моделювали різні кризові події, випробували на собі роль помічника або людини в стані стресу; визначали, який вид допомоги потрібен різним людям, з’ясовували корисні й некорисні речі, сказані або зроблені під час надання допомоги. Протягом заходу присутні поглибили свої знання про стрес, психічне здоров’я, з’ясували позитивні та негативні аспекти стресу, дізналися про шляхи подолання стресових ситуацій та інших несприятливих емоційних станів людини.

Щиро дякуємо організаторам за змістовну інформацію. Ми обов'язково будемо використовувати набуті під час навчання знання у своїй професійній діяльності.

Проєкт “Школу-вгору” - цифрові компетентності і психосоціальна підтримка” впроваджує БФ “Восток СОС” в партнерстві з естонською організацією Mondo, БФ «Справжні українці» та БФ «Щире серце», за підтримки Гуманітарного Фонду для України.