Фото без опису

Джерело: НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo

«Окупанти дозволили нам мати один телефон на всіх, щоб ми могли сфотографувати зроблену роботу і повідомити, що вийшли з окупованої території. Ми вже готувалися від’їжджати від лінії, коли почався обстріл, але встигли зробити фото, на якому видно вибух», - керівник відділу лінійного обладнання «Укренерго» Віталій Галета згадує, як енергетики відновлювали живлення на той час окупованої Чорнобильської АЕС у березні 2022 року. Тоді вони вдруге рятували світ від ядерної катастрофи.

Вперше це сталось у 1986 році. Відразу після вибуху на Чорнобильській АЕС важливо було не допустити втрати зовнішнього живлення станції, яка після зупинки потребувала багато електроенергії для підтримки роботи вцілілої частини обладнання. Але під час аварії вимкнулась одна із високовольтних ліній, які живили ЧАЕС. І якби ті лінії, які залишилися в роботі, також відключилися, то сталася б нова аварія.

Тому енергетики зробили все можливе, щоб існуючі лінії електропередачі стабільно працювали. Крім того, вони розпочали будівництво додаткових ліній та підстанцій довкола ЧАЕС – ці об’єкти були призначені для обслуговування пунктів санітарної обробки. За пів року бригади збудували 58 підстанцій 10/110 кВ та 260 км ліній електропередачі. Трасу однієї з ліній, від ЧАЕС до нової підстанції, довелося прокладати через забруднений радіоактивними речовинами ліс. Бригада, яка виконувала роботи, працювала лише в респіраторах. Як розповідав один із наших колег-ліквідаторів, за наступні 8 років з тієї бригади в живих не залишилося нікого.

У 2022 році наші енергетики зіштовхнулися із задачею забезпечення живлення ЧАЕС за не менш небезпечних обставин. У перший день повномасштабного вторгнення росіяни захопили промисловий майданчик ЧАЕС та всю Чорнобильську зону відчуження. Через обстріли були пошкоджені лінії електропередачі, які забезпечували живлення Чорнобильської АЕС та сховища відпрацьованого ядерного палива. Знеструмлення цих об’єктів могло призвести до нової ядерної катастрофи.

Пошкоджена ділянка розташовувалася на окупованій території, й ремонтникам «Укренерго» довелося узгоджувати своє перебування там із росіянами. Бригаду сформували із добровольців - через заміновані дороги, присутність ворожих військ дорога до місця пошкодження була небезпечною. Але наші колеги змогли відновити лінію електропередачі й заживили ЧАЕС.

Через постійні обстріли їм ще двічі довелося виїжджати на окуповану територію, щоб відновити лінію живлення ЧАЕС. А вже після деокупації Зони відчуження фахівці «Укренерго» почали відновлювати надійне енергопостачання станції та сховища відпрацьованого ядерного палива. Із чотирьох ліній, які живили ЧАЕС, тоді у роботі залишалася тільки одна. На інших енергетики нарахували 9 пошкоджених металевих опор, понад 2 тисячі потрощених ізоляторів, понад 250 розривів проводів, 54 пошкодження на грозозахисних тросах. Проте вже через місяць надійність живлення майданчика ЧАЕС була відновлена.