Фото без опису

Управління соціального захисту населення Сватівської РДА інформує:

Після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, багато мирних жителів страждають від артилерійських, авіаційних та ракетних обстрілів, зафіксовано багато постраждалих від вибухів мін та гранат. У зв’язку з цим постає питання, чи мають право постраждалі від вибухонебезпечних предметів на державну допомогу та соціальні гарантії?

Відповідно до статті 10 Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» постраждалі особи мають право на одноразову компенсацію за шкоду, заподіяну здоров’ю, та на щорічну допомогу на оздоровлення.

Хто саме має право на компенсацію та допомогу на оздоровлення?

Така допомога надається особам, яким вже встановлена інвалідність, що пов’язана з ушкодженнями, спричиненими вибухонебезпечними предметами на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я (дітям до 18 років) чи на підставі висновку медико-соціальної експертної комісії (особам від 18 років).

Куди звертатися за компенсацію та допомогою на оздоровлення?

Виплати призначаються управліннями з питань соціального захисту населення на підставі звернення постраждалої особи або її законного представника за зареєстрованим або фактичним місцем проживання.

Звернутися за компенсацією потрібно не пізніше ніж через 60 календарних днів після встановлення зв’язку інвалідності з ушкодженнями, спричиненими вибухонебезпечними предметами, а допомога на оздоровлення призначається – за умови подання звернення до 15 жовтня поточного року. Допомога на оздоровлення призначається щороку.

Які документи потрібні для отримання компенсації та допомоги на оздоровлення?

До заяви на отримання компенсації та допомоги надаються наступні документи:

копію паспорта громадянина України;

копію свідоцтва про народження постраждалої дитини віком до 14 років;

копію ІНН;

копію довідки МСЕК про групу і причину інвалідності (особам віком від 18 років) або копію висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про встановлення категорії "дитина з інвалідністю" (дітям віком до 18 років).

У деяких нестандартних випадках можливо надання додаткових документів.

Який розмір компенсації?

Розмір виплати буде залежати від групи інвалідності, яку отримала людина.

Якщо у вас І група або ваша дитина з інвалідністю підгрупи А до 18 років – у п’ятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня поточного року;

особа з інвалідністю ІІ групи та дитини з інвалідністю до 18 років – у чотирикратному розмірі прожиткового мінімуму;

особа з інвалідністю ІІІ групи – у трикратному розмірі прожиткового мінімуму.

У разі зміни групи інвалідності в період перебування на обліку, допомога на оздоровлення виплачується в розмірі, визначеному для групи інвалідності, встановленої такій особі на дату призначення допомоги.

На що ще треба звернути увагу?

На період дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення або скасування, діють такі правила:

якщо особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд, така комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК;

проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативної комісії проводиться незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування заявника.