Фото без опису

Вміння, терпіння, витримка, знання та безмежна любов до цієї справи об’єднує всіх, хто присвятив бджільництву своє життя.

Медова галузь дуже розвинена в Україні, з експорту меду наша країна займає перше місце в Європі. Це ремесло було розвинуто на Сватівщині з моменту заснування міста у 1660 році. Історично підтверджено, що саме бджоляр Павло Дябченко довів комісії, яка розглядала спір між ізюмськими і донськими козаками про володіння долинами річок Жеребець і Красної, що саме ця територія належить Ізюмському полку, бо він тут тримає більше 40 років свою пасіку, і саме опираючись на ці факти було встановлено рік заснування нашого рідного Сватового.

Сватівчани змогли зберегти це українське традиційне ремесло через віки. А наказом Міністерства культури від 12 червня 2023 року бджільництво на Сватівщини визнано елементом нематеріальної культурної спадщини.

На жаль, у зв’язку з війною та окупацією нашої громади, медова галузь Сватівщини зазнала колосальних збитків, на її відновлення потрібно буде багато часу. Але незламна віра в Перемогу та повернення до рідної землі дає надію вірити у її відновлення!

Тож, вітаємо сьогодні всіх, хто причетний до цього ремесла, для кого бджолярство є улюбленим хобі, вітаємо всіх, хто своїм вмінням та працею зберігає традиції, розвиває та примножує історію давнього українського ремесла - бджолярства!