Фото без опису

Шановні мешканці громади! Звертаємося до Вас за допомогою щодо спільного обговорення цього питання. Ми вдячні, що Ви є активними переглядачами сторінки Сватівської МВА в Фейсбуці, але на даний час ми не отримали жодної конкретної пропозицій з питання нових назв вулиць нашої громади. Ще раз роз’яснюємо чому питання перейменування вулиць постало саме зараз.

З 27 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» (далі – Закон).

Закон визначає злочинною та засуджує російську імперську політику, забороняє пропаганду символіки російської імперської політики, визначає порядок усунення символіки з публічного простору.

Відповідно до Закону органи місцевого самоврядування та їх відповідні ради або військові адміністрації, які виконують їх повноваження у відповідних населених пунктів, зобов’язані у шестимісячний строк (до 27 січня 2024 року) з дня набрання чинності Закону у встановленому законодавством порядку здійснити перейменування скверів, вулиць, провулків, проспектів, площ, майданів, кварталів, назви яких містять символіку російської імперської політики. Якщо до визначеного терміну рішення відповідною радою не буде прийнято, міському, сільському, селищному голові, або особі, яка виконує його повноваження (в випадку нашої громади на сьогодні – це начальник Сватівської міської військової адміністрації) дається тримісячний термін для прийняття відповідного розпорядження. Якщо і за цей період питання перейменування в громаді не буде вирішено, то з 27 квітня 2024 року таке рішення буде прийматися вже відповідною обласною державною адміністрацією (в нашому випадку – Луганською обласною військовою адміністрацією). Тому, ми пропонуємо долучитися всіх сватівчан та спільно визначити які назви будуть мати вулиці нашої громади, бо саме Ви знаєте історію нашого краю, наших видатних земляків, наші традиції і історичні назви тих чи інших місць Сватівщини.

Процедура перейменування повинна враховувати думку мешканців громади, де відбувається перейменування. Способом для отримання пропозицій є громадські обговорення у вигляді конференції, форуму, громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей, теле- або радіодебатів, Інтернет-конференцій, електронних консультацій. На жаль, в умовах сьогодення дотриматися процедури перейменування вулиць в нашій громаді можливо тільки за допомогою інтернет-ресурсів, бо всі ми знаходимося не в межах громади.

Ваші пропозиції будуть прийматися Сватівською МВА до 12 жовтня 2023 року у месенджер або як коментар під публікацією з переліком назв, які підпадають під перейменування ( ми постійно повторюємо її в новостній стрічці), на телефонну «гарячу лінію» міської військової адміністрації (т. 093-803-52-87) або на електронну скриньку МВА: mva_zvern@ukr.net

Нам важлива думка кожного!

Після формування пропозицій нові назви будуть ще раз винесені на обговорення. Стежте за нашими повідомленнями! Чекаємо на конструктивний діалог!