Фото без опису

Сторінка здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

День жіночого здоров’я!!!

Звертається лікар- гінеколог вищої категорії Корлякова Олена Борисівна.

Щорічно десятого вересня в усьому світі, починаючи з 2010 року , відзначається день гінекологічного здоров’я.

Здоров’я жінки залежить від багатьох факторів: спосіб життя, рівень стресу, режим та збалансованість харчування, гормональний фон, прийом ліків, стан сімейних стосунків та інші. Лікарі рекомендують проходити щорічне комплексне обстеження – чек-ап, за допомогою якого можливо виявити захворювання на

ранніх стадіях або виключити патологію та запобігти її появі в майбутньому. Є такі захворювання, які протікають без скарг, скрито, безсимптомно і коли вже виявляються на пізніх стадіях разом зі скаргами, то лікування довготривале, дороговартісне та не завжди ефективне. ВОЗ рекомендує проводити гінекологічне обстеження на 5-10 дні менструального циклу. Об’єм обстеження залежить від віку жінки, наявності або відсутності у неї гінекологічних захворювань в минулому, супутніх захворювань.

Чек-ап включає:

1. Консультація та огляд гінекологом на кріслі. Лікар врахує наявність скарг, перенесені гінекологічні захворювання, сімейний анамнез.

2 .Цитологічне дослідження мазка з шийки матки на атипові клітини – ПАП-тест методом рідинної цитології. Цей аналіз дозволяє не пропустити передракові зміни шийки матки на ранніх стадіях.

3. Аналіз на ВПЛ (вірус папіломи людини) онкогенні типи. Цей вірус визиває рак шийки матки.

4. Обстеження на ІПСШ (інфекції, що передаються статевим шляхом): гонорея, хламідіоз, трихомоніаз, мікоплазма геніталіум). Цей аналіз потрібен при зміні статевого партнера, при наявності скарг на неприємні виділення із піхви, при плануванні вагітності.

5. Аналіз вагінальних виділень – оцінка стану вагінальної флори.

6. Кольпоскопія - це обстеження, яке полягає в огляді входу в піхву, стінок піхви та піхвової частини шийки матки за допомогою кольпоскопу. Це обстеження виконується за призначенням лікаря.

7. Ультразвукове обстеження (УЗД) органів малого тазу трансвагінальним датчиком, дозволяє оцінити структуру, розміри і стан органів сечостатевої системи, виявити запалення, новоутворення, вагітність, причину болей. відхилення в функціонуванні статевих органів.

8. Ультразвукове обстеження (УЗД) молочних залоз – до 35 років, з 35 років-мамографія в 2проекціях для скринінгу раку молочної залози(РМЗ). Якщо жінка знаходиться в групі високого ризику виникнення РМЗ (якщо в сім’ї у когось є

РМЗ, то скринінг розпочинають з 25 років або за 10 років до самого молодого РМЗ. Наприклад: У тітки РМЗ був у 30 років, то скринінг потрібно починати з 20 років. У жінок з сімейним анамнезом РМЗ та раку яєчників рекомендоване обстеження на BRCA-1 та BRCA-2, яке виявить чи успадкували ви генетичну мутацію, у зв’язку з якою ризик захворіти на РМЗ значно підвищується.

Яскравий приклад сімейного РМЗ – акторка Анджоліна Джолі та її сміливе рішення цієї проблеми. Нагадаю: кожна жінка має проводити самообстеження молочних залоз з віку 20 років (щомісячно з 7-го по14-ий день циклу).

9. Ультразвукове дослідження щитоподібної залози.

10.Флюорографія або рентгенографія органів грудної клітки –

виявлення туберкульозу легень та новоутворень , особливо у жінок які курять.

11. Стоматолог.

12. Консультація дерматолога і проведення дерматоскопії родимок.

13. Електрокардіограмма – для оцінки роботи серця.

14. Колоноскопія з 40 років 1 раз на 5 років для виявлення патології кишківника.

15. Денситометрія у жінок 50+ обстеження цільності кісток для попередження остеопорозу.

Лабораторні обстеження: аналіз крові клінічний, загальна біохімія крові, контроль вуглеводного обміну, ліпідний профіль, загальний аналіз сечі. Жінкам, які мають гормональні порушення потрібно обстежити полові гормони ( І фаза на 5-7 день циклу та ІІ фаза на 21 день циклу при 28 денному циклі). Жінкам, які отримують гормональні контрацептиви, потрібно контролювати систему згортання крові.

Підкреслю: об’єм обстеження для кожної жінки різний і його визначить лікар-гінеколог!

Пройшовши обстеження та отримавши результати ви визначите стан вашого здоров’я, наявність або відсутність захворювань, дисбалансів в організмі, та разом з гінекологом складете план профілактики або лікування.

Любі жінки! Бережіть себе! Цінуйте себе! Пам’ятайте, що здоров’я – богатство мудрих! Тож будьте мудрими та не забувайте проходити щорічне обстеження у лікаря-гінеколога! Краще профілактувати, ніж лікувати!