Фото без опису

Шахраї з анонімних телеграм-каналів намагаються збільшувати авдиторію за допомогою просування фейків.

В соцмережах поширюють неправдиву інформацію, що нібито в Україні законодавчо закріпили статус “мати війни”, який надає пільги.

Таку інформацію поширюють за допомогою рілз у Facebook та Instagram.

У повідомленні йдеться, що нібито прийняли закон про статус «мати війни» і кожна жінка у віці від 30 до 60 років може отримати пільги та виплати.

На сайті Верховної Ради відсутній закон або законопроєкт, який би впроваджував статус «мати війни» також відсутні згадки про нього у офіційних медіа.

Водночас статус «дитина війни» існує в Україні, проте він стосується людей, яким на час закінчення Другої світової війни не виповнилося 18 років. Через три роки після початку воєнної агресії росії у 2014 році неповнолітні, які проживали на території Донецької та Луганської областей, могли отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Такий статус надавали неповнолітнім, які внаслідок бойових дій:

- отримали поранення, контузію, каліцтво;

- зазнали фізичного, психологічного і/чи сексуального насильства;

- були викрадені або незаконно вивезені за межі України

- незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

- залучалися до участі у діях збройних формувань.

У червні 2023 року цей статус почав поширюватись і на інші області України. При цьому підстави отримання статусу залишились такими ж, як і для дітей з Луганської та Донецької областей.

Основним завданням фейку - є мета привести авдиторію на анонімні телеграм-канали. Якщо телеграм-канал анонімний (тобто, у ньому немає жодних контактів, окрім рекламних), якщо він просуває себе через мережу фейків у інших соцмережах - то від таких телеграм-каналів слід відписатися!