Фото без опису

Сторінка здоров`я від КНП "Сватівська багатопрофільна лікарня" Сватівської міської ради

Як запобігти страшній хворобі роз'яснює лікар - гінеколог вищої категорії Корлякова Олена Борисівна.

Розроблена світова стратегія боротьби з раком шийки матки. Є установка ВОЗ 90-70-90, тобто: 90% дівчаток і хлопців повинні бути щеплені до 15 років вакциною любого покоління; 70% жінок повинні на профогляді пройти онкоцитологію в Україні 1 раз на рік; 90% виявлених передракових захворювань та РШМ повинні бути проліковані.

Первинна профілактика раку - це вакцинація проти вірусу папіломи людини (ВПЛ), вона віднесена до рекомендованих щеплень і здійснюється за бажанням і за кошти пацієнта.

Правило вакцинації.

Вакцинація виконується: від 9 до 14 років - 2 дози вакцини з інтервалом в 6 місяців, 15-45 років – 3 дози вакцини, в деяких випадках і після 45років – за рішенням лікаря. При вакцинації в 11-12 років розвивається самий сильний імунітет. Доза вакцини становить 0,5 мл і вводиться у 2- або 3-дозових серіях , залежно від віку на початок вакцинації від ВПЛ. Перша доза вакцини виконується внутрішньо м’язово в ділянку плеча, наступна доза через місяць, 3-я доза – через 6 місяців від першої.

Сьогодні в світі є 3 вакцини: №1 “Церварікс ” -бівалентна вакцина , захищає від самих злоякісних 16 і 18 типів ВПЛ; №2 “Гардасіл-4” - квадривалентна вакцина, захищає від 6,11,16,18 онкогенних типів ВПЛ; №3”Гардасіл-9”-захищає від 9 із 14 високоонкогенних типів ВПЛ, які визивають рак шийки матки та зовнішний папіломатоз. Вакцини можна міняти, буде перехресний імунітет.

Головна вимога – щеплення повинно бути виконано як можна раніше, до початку статевого життя.

В Україні зареєстровані та використовуються вакцини “Церварікс та ” “Гардасіл-4.”Вакцина “Гардасіл” – у жінок до 45 років та у хлопців та чоловіків до 26 років. “Для хлопців - щеплення з ціллю захисту від орофарингеального раку , раку пенісу та анусу, а також профілактика передачі вірусу між людьми. "Церварікс” не має обмеження в віці і використовується у жінок любого віку. Перед щепленням здавати аналіз на наявність ВПЛ не потрібно.

Як діє вакцина?

Дія вакцини захисна, вона призводить до того, що наш імунітет робить наш організм не чутливим до ВПЛ, вірус не може впровадитися в організм.

Вакцини на 90% попереджають ризик дисплазії тяжкого ступеня (CIN-III або HSIL).

У людини з ВІЛ-позитивним статусом, а ВІЛ є фактором ризику, рекомендовано 2 дози з інтервалом 6 місяців.

Вакциновані від ВПЛ жінки підлягають такому ж скринінгу, як і невакциновані.

Вакцинація у жінок з захворюваннями, поєднаними з ВПЛ – у них вакцинація захищає здорові клітини. Жінкам, які перехворіли на передракові захворювання, зв’язані з ВПЛ, щеплення роблять з протирецидивною ціллю. Особливо показана вакцинація дівчатам та жінкам у яких підвищений ризик зараження ВПЛ та обтяжений сімейний анамнез по раку ШМ.

Протипоказання до щеплення:

-проходження курсу лікування при онкології

-в період загострення інфекцій в організмі

-при підвищеній чутливості до алергічних реакцій

-гостра реакція організму після першої дози вакцини

-прийом антидепресантів

-вагітність

Вторинна профілактика раку передбачає своєчасне виявлення передпухлинних станів та захворювань, їх лікування та подальше ретельне диспансерне спостереження за цими жінками. Одним із методів вторинної профілактики раку є скринінг раку та передракових станів. Варіантом скринінгу раку є профілактичний огляд.

Третинна профілактика раку включає в себе: зменшення негативного впливу зовнішніх та внутрішніх канцерогенних факторів, перехід до збалансованого харчування, здорового способу життя , підвищення стійкості організму до шкідливих факторів, відмову від паління, статева культура (відсутність хаотичних статевих зв’язків, відстрочення початку статевого життя).

Краще профілактувати, ніж лікувати.