Фото без описуОстаннім часом склалась напружена ситуація щодо захворюваності коронавірусною інфекцією (COVID-19), коли збільшилась кількість інфікованих з більш важким перебігом хвороби, серед них збільшилась частка дітей та людей молодше 55 років, збільшилась кількість летальних випадків. Медична система працює на межі можливостей бо вірус дуже непередбачуваний, а спеціальних ліків немає. Але населення нехтує елементарною можливістю захисту себе та оточуючих, щоб не дати збуднику поширюватись.

Кожна людина повинна нарешті вже усвідомити про небезпеку коронавірусної інфекції (COVID-19), максимально захистити себе, рідних та близьких від можливості інфікування. Все що ми можемо наразі – це разом всім правильно дотримуватися маскового режиму, безпечного дистанціювання та уникати скупчення людей. Носіння маски в публічних місцях всіма присутніми людьми знижує ризик зараження коронавірусом до 70%

УВАГА!!!

Людина, що поруч з Вами без маски, або якщо її маска не закриває рот та ніс, розглядається як потенційно інфікована та небезпечна для Вашого здоров’я, тому:

  1. Маску, яка закриває рот та ніс обов’язково одягають всі:

-  заходячи до любого приміщення загального користування;

– в громадському транспорті;

– на вулиці, де неможливо дотримуватися дистанції в 1,5м (ринки, будь-яка черга, на зупинці транспорту, тощо.

  1. Всі суб’єкти господарювання повинні забезпечити:

- обслуговування населення тільки при наявності у них маски, яка обов’язково закриває рот та ніс, про що необхідно інформувати при вході до закладу;

- наявність у всіх працівників закладу масок, що закривають рот та ніс та одноразових рукавичок;

- дотримання безпечної дистанції 1,5-2м (якщо люди стоять в черзі впритул, це не прискорить час їх обслуговування, але прискорить ймовірність їх зараження!)

- організацію на вході до закладу місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів, про що повинно бути зазначено на етикетці засобу;

- централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами

  1. Не соромтеся робити зауваження оточуючим щодо відсутності маски та якщо маска одягнута не закриваючи рот та ніс, а також якщо не дотримується безпечна дистанція!!!  Саме від цих людей ви принесете додому хворобу своїм дітям та батькам!
  2. Якщо декому зараз «важко дихати в масці», то згадайте, що при хворобі можливо дихати буде зовсім нічим. Коли людина в масці, яка одягнута правильно, це значить що  вона поважає право оточуючих на здоров’я та життя!

Вибір є завжди - дотримуватися тимчасових вимушених обмежень або ж ігнорувати їх, а потім шукати місце в лікарнях, чіпляючись за життя.

Сватівське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Луганській області