В цей день згадують кожного, хто став жертвою політичних репресій, був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі. Згадують знищене селянство, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів.

Чорне крило політичних репресій торкнулося і Сватівської громади. В той лихий час мешканця села Мілуватка - Павленка Тимофія Семеновича, настоятеля храму Іоанна Предтечі визнали ворогом народу та ув’язнили до концтабору. Оскільки він мав медичну освіту, його примусили працювати в санітарній частині табору. Ризикуючи власним життям, він допомагав ув’язненим, тримаючи їх у стаціонарі як хворих, щоб вони мали змогу відпочити і набратися сил. Отцю Тимофію, поки він перебував в концтаборі, довелося перенести багато горя і труднощів, але він залишився в живих. 1947 року, в день Благовіщення Пресвятої Богородиці, його звільнили.

Сьогодні, на цвинтарі села Мілуватка Сватівський міський голова Віта Сліпець, заступник Сватівського міського голови Ірина Корлякова, староста села Мілуватка Марина Байбара та голова ініціативної групи з проведення установчих зборів щодо формування складу молодіжної ради при Сватівський міській раді Артем Мусієнко поклали квіти до могили Тимофія Павленка. Пам’ять жертв репресій вшанували хвилиною мовчання.

Ця трагедія ніколи не повинна повторитися, адже вона завдала невиліковну рану народам нашої країни. Це наша історія, яку ми не маємо права забувати.