Минають роки, проФото без описуходять десятиліття, але мужність і відвага наших захисників, і тих, хто воював в роки Другої світової, і тих, хто відстоює кордони України сьогодні, ніколи не повинні забутися в пам’яті нинішніх і майбутніх поколінь. 

79 років тому, у жорстоких боях з ворогами було звільнено Сватівську землю від нацистських загарбників. Тому сьогодні, на знак вшанування захисників України Сватівський міський голова Віта Сліпець, голова районної ради Людмила Русанова, заступник голови райдержадміністрації Борис Руденко, керівники підприємств, установ та організацій громади, військовослужбовці, які дислокуються на території Сватівської громади  взяли участь в меморіальному заході, який відбувся на площі 50-річчя Перемоги у м. Сватове.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих за свою малу батьківщину та поклали квіти до Меморіалу Слави, Пам’яті і Скорботи. 

Також керівники міської ради, райдержадміністрації, районної ради поклали квіти до братських могил загиблих воїнів, які розташовані у місті Сватове на пл. Привокзальна, вул. Столбова, на цвинтарях, що на вул. Дружби та Столбовій, до братської могили загиблим льотчикам, пам’ятного знаку «Гармата» воїнам-визволителям м. Сватове в роки Другої світової війни.

У Старостинських округах Сватівської громади також пройшли заходи з вшанування пам'яті воїнів Другої світової війни, загиблих у боях за визволення Сватівщини.

 

Довідка:


Наприкінці січня 1943 року, намагаючись зупинити стрімкий наступ радянських військ, фашисти чинили запеклий опір по фронту р. Оскол-Новопокровськ-Нижня Дуванка-Преображенне-Сватове, вперто чіпляючись за кожну висоту, кожну водну перепону.


Понад місяць особливий фашистський полк СС старанно укріплював оборонний рубіж у Сватівському районі. І тому більшість населених пунктів Сватівщини радянським воїнам приходилося звільняти у ході важких кровопролитних боїв. Але героїчними зусиллями воїнів військових підрозділів 350-ї, 172-ї, 267-ї, 57-ї гвардійської, 195-ї стрілецьких дивізій та 106-ї окремої стрілецької бригади протягом 27-31 січня і 1-2 лютого 1943 р. вся територія Сватівського району була звільнена від окупантів.