Фото без опису

26 квітня 1986 року стався потужний вибух та витік на ядерному реакторі в одному з енергоблоків станції, в наслідок якого радіоактивного забруднення зазнали сотні тисяч квадратних кілометрів територій, ядерна хмара розповсюдилася у повітрі над 14 країнами Європи. Найбільше постраждала Україна. І самими першими, хто став на захист світу під час катастрофи, стали українці.

Цього дня ми вшановуємо пам’ят жертв радіаційних аварій та катастроф, день - нагадування людству про небезпеку та смертельну загрозу ядерної енергії та заклик дуже акуратно та відповідально поводитися з такими видами енергії. Зараз, коли у нас в країні йде війна, і російський агресор постійно вдається до ядерного шантажу, світ повинен розуміти, які незворотні наслідки для всього живого на планеті може мати ядерна зброя.

Сьогодні ми вшановуємо пам'ять тих, хто пожертвував своє життя, ставши на захист світу від радіоактивного шторму, дякуємо тим, хто ціною свого здоров’я, надлюдськими зусиллями, в надскладних умовах ліквідував наслідки аварії, захоплюємося відвагою всіх тих, хто сьогодні мужньо та сміливо вартує та контролює ядерну безпеку людства!

Біль Чорнобиля залишив у серці кожного українця пам’ять про народний подвиг ліквідаторів. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Чорнобиль – чорна рана в серці України.