Фото без опису

Цього дня ми вшановуємо пам’ять українців, які за свої політичні погляди, за культурно-просвітницьку діяльність, за свої вподобання попали під репресії «більшовицько-комуністичної машини» правлячого режиму у 20-30 роках ХХ століття. Вони пройшли пекло таборів, тюрем, заслань, примусових психіатричних закладів, сотні тисяч з них були розстріляні. Це чорна сторінка в історії нашої держави.

Але, починаючи з 2014 року, після російського вторгнення на Сході України та в Криму, після повномасштабної російської військової агресії у 2022 році, - на всіх окупованих територіях, це повторилося знову. Моторошні факти насилля проти українців відкриваються після звільнення українськи міст, сіл і селищ від окупанта. Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – ось що приніс на українську землю «руський мір».

Тому сьогодні День пам’яті жертв політичних репресій набув для нас нового значення. Ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет, але й за те, щоб ніколи знову у майбутньому не допустити повторення таких історичних трагедій, утвердити нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності та засудити на світовому рівні нелюдські методи знищення української нації російським режимом.