Фото без опису

15 вересня світ відзначає Міжнародний день демократії, встановлений Генеральною асамблеєю ООН у 2007 році, з метою нагадати світовій спільноті про значення демократії у житті.

Демократія = народоправство — вектор розвитку країн, де єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ, право людей робити вільний вибір та обирати напрямок розвитку держави.

Зв'язок між демократією і правами людини зафіксовані в статті 21 Загальної декларації прав людини: «Воля народу повинна бути основою влади уряду; ця воля повинна виявлятися у періодичних i нефальсифікованих виборах, …. з застосуванням способів, які забезпечують свободу голосування».

Демократія – не лише право, але і обов’язок кожного громадянина вкладати свій час і зусилля у громадський контроль та підтримку змін, обов’язок обирати владу відповідально і дбати про інтереси держави. Українці зробили свій вибір на користь демократії. Кожен на своєму місці, ми маємо робити все можливе, щоб здобути Перемогу та продовжувати разом втілювати зміни заради утвердження України як демократичної, правової держави. Тому, сьогоднішня урочиста дата – це привід звернути увагу на стан демократії як у світі, так і в нашій державі. Оскільки лише за повної участі та підтримки міжнародної спільноти, державних органів влади, суспільства та окремих громадян ідеали демократії можна відстояювати, прививати та примножувати у суспільстві.