Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Харків) нагадує про необхідність, починаючи з 11 липня 2021 року, подачі юридичними особами державним реєстраторам інформації про кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ).

            Всім юридичним особам (у тому числі громадським об'єднанням зі статусом юридичної особи) щодо яких відповідно до закону в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) мають міститися відомості про КБВ та які зареєстровані до набрання чинності наказу Міністерства фінансів України від 19.03.2021 року № 163 "Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності", зареєстрованого Міністерством юстиції України 08 червня 2021 року за № 768/36390 (тобто до 11 липня 2021 року), незалежно від того, чи міститься про них актуальна інформація, чи вона потребує оновлення, необхідно подати до державних реєстраторів інформацію про КБВ протягом 3 місяців починаючи з 11 липня 2021 року!

            Не передбачено наявності відомостей про КБВ в Єдиному державному реєстрі та, відповідно, не мають подавати документи для оновлення відомостей про КБВ наступні юридичні особи:

  • політичні партії, структурні утворення політичних партій;
  • професійні спілки, їх об’єднання, організації профспілок, передбачені статутом профспілок та їх об’єднань;
  • творчі спілки, місцеві осередки творчих спілок;
  •  організації роботодавців, їх об’єднання;
  •  адвокатські об’єднання;
  • торгово-промислові палати;
  • об’єднання співвласників багатоквартирних будинків;
  •  релігійні організації;
  •   державні органи;
  •   органи місцевого самоврядування, їх асоціації;
  •  державні та комунальні підприємства, установи, організації.

            Також для всіх юридичних осіб, крім наведених вище, змінюються правила подачі відомостей про КБВ:

            1. У разі зміни КБВ, юридичні особи зобов'язані повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни.

            2. При зверненні до державного реєстратора, у випадках передбачених законодавством, юридичним особам необхідно, серед інших документів, подавати структуру власності.

            3. Юридичним особам необхідно щорічно, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації, протягом 14 календарних днів подавати державному реєстратору документи  для підтвердження відомостей про КБВ.

            Акцентуємо увагу, що несвоєчасне подання державному реєстратору передбаченої Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань" інформації про КБВ або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про КБВ є адміністративним правопорушенням, відповідальність за вчинення якого встановлена частиною шостою статті 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

За інформацією Східного міжрегіонального управління

Міністерства юстиції (м. Харків)