Африканська чума свиней (АЧС), також відома під назвою хвороба Монтгомері – це гостра контагіозна вірусна хвороба, що характеризується лихоманкою, геморагічними ураженнями внутрішніх органів (крововиливами) та високою смертністю.

     Для життя і здоровя  людини це захворювання загрози не становить, але наносить великі економічні збитки сільському господарству,  адже летальність досягає 100% свинопоголівя. Лікування АЧС заборонено, ефективних засобів профілактики, на сьогоднішній день, не розроблено.

      Інкубаційний період при АЧС триває від 2 до 7 діб, інколи – 15 і довше. З клінічних ознак характерні: висока температура тіла – до 42,50С; різке пригнічення тварини; прискорене дихання, кашель; виділення з носової порожнини та очей; шкіра в ділянці хвоста, вух, п’ятачка, голови, живота, кінцівок, статевих органів синюшна (розлиті крововиливи).

        Зараження відбувається при контакті здорових тварин з хворими, через корм, пасовище, транспорт, предмети догляду забруднені виділеннями хворих тварин, шкірними паразитами та комахами.

      Зупинити розповсюдження вірусу можливо тільки жорсткими заходами карантинування. Там, де з’являються випадки захворювання, все свинопоголів’я знищують безкровним методом. Трупи тварин, гній, залишки кормів, предмети догляду спалюють.

            Оскільки лікування хворих свиней не проводиться, основним засобом боротьби з АЧС залишається здійснення заходів щодо недопущення занесення вірусу в тваринницькі господарства.

           З метою посилення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за АЧС, недопущення занесення збудника на територію Сватівського району, ветеринарна служба ініціює дотримання   керівництвом свиногосподарств та населенням наступних заходів профілактики:

– не дозволяється вводити свиней невідомого походження в стадо тварин господарств будь якої форми власності;

– забезпечувати роботу свиногосподарств у режимі «закритого типу», заборонити доступ сторонніх осіб та автотранспорту на територію, де утримуються свині;

– не дозволяється згодовування кормів тваринного походження;

– регулярно проводити дезінфекцію, дезінсекцію, побілку, знищення гризунів у приміщеннях, де утримуються свині;

– проводити вакцинації свиней проти класичної чуми свиней;

     У разі підозри захворювання, загибелі свиней, необхідно негайно повідомити спеціалістів державної служби ветеринарної медицини та Держпродспоживслужбу за телефонами: 3-19-06, 3-39-48